36.390

Wet kind, draagmoederschap en afstamming



Dit wetsvoorstel voorziet in een wettelijke regeling voor nationaal en internationaal draagmoederschap. Het kabinet geeft met de indiening van dit wetsvoorstel uitvoering aan het advies van de Staatscommissie Herijking ouderschap zoals deze is beschreven in haar rapport Kind en ouders in de 21e eeuw .

Met dit wetsvoorstel wordt een regeling geïntroduceerd voor het toekennen van ouderschap na draagmoederschap binnen Nederland en het erkennen van ouderschap na draagmoederschap uit het buitenland. Het doel van deze regeling is om het kind, de draagmoeder en de wensouders beter te beschermen, waarbij kinderhandel en uitbuiting van de draagmoeder zo veel mogelijk worden tegengegaan. Zo worden betalingen voor de overdracht van het ouderschap over een kind in binnen- en buitenland strafbaar en wordt het recht van het kind op afstammingsinformatie versterkt. Ook wordt wensouderschapsverlof voorgesteld en beoogt het voorstel de mogelijkheden tot beëindiging van het ouderschap te verruimen, de termijnen voor de ontkenning van het ouderschap of de vernietiging van de erkenning te schrappen, en de bescherming van minderjarige ouders te versterken.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

30 juni 2023

titel

Wijziging van Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de introductie van onder meer een regeling voor draagmoederschap en de versterking van het recht van het kind op afstammingsinformatie (Wet kind, draagmoederschap en afstamming)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Documenten

6