T00451

Toezegging Kostenregeling evaluatie (29.441)



Minister Donner zegt toe de kostenregeling te betrekken bij de evaluatie van de wet. Minister Donner zegt toe dat hij in zijn evaluatie ook de mogelijkheid van een te ruime toepassing van de bevoegdheden zal meenemen. Minister Donner zegt toe de Kamer te informeren over de gebruikte criteria bij de evaluatie die hij toestuurt.


Kerngegevens

Nummer T00451
Oorspronkelijke nummer tz_JUST_2005_25
Status voldaan
Datum toezegging 5 juli 2005
Deadline 1 januari 2010
Verantwoordelijke(n) Minister van Justitie
Kamerleden mr. A. Broekers-Knol (VVD)
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie evaluatie
Onderwerpen bevoegdheden
kosten
vorderen gegevens
Kamerstukken Bevoegdheden vorderen gegevens (29.441)


Uit de stukken

Handelingen EK 2004-2005, 32-1497

[...]

(blz.1459)

Mevrouw Broekers-Knol (VVD): [...]

Is de minister bereid bij een eventuele evaluatie van de wet de kostenvergoeding te heroverwegen wanneer zou blijken dat de door bedrijfsleven en andere organisaties te maken kosten aanzienlijk zijn?

[...]

(blz.1497)

Minister Donner: [...]

Mevrouw Broekers vroeg om de kostenregeling te betrekken bij de evaluatie. Ik zeg dat graag toe. Nogmaals, het is de bedoeling dat de vergoeding niet hoger is dan de werkelijk gemaakte kosten.

(blz.1503)

Minister Donner: [...]

Door dit wetsontwerp wordt de bevoegdheid inderdaad ingeperkt. In die zin bestaat dus de mogelijkheid van een te ruime toepassing. Ik zeg graag toe dat dit mede voorwerp van evaluatie zal zijn.

(blz.1503)

Minister Donner: [...]

Verder denk ik hierbij aan de vraag of het niet ongericht wordt,maar ook aan de kosten, de bureaucratie en de grijze zone. Ik zal graag ratificeren wat hier is genoemd, maar het is veel reëler om af te spreken dat ik beide Kamers voordat de evaluatie wordt opgezet, een brief stuur over de criteria die op dat moment worden gebruikt. Dan hebben wij immers een beeld van de mogelijke knelpunten. Als ik nu een brief stuur, wordt dat een theoretische brief waarin wordt aangegeven waar wij met z’n allen over denken te spreken. Is de wet tweeënhalf jaar in werking, dan wordt het reëel. Dan kunnen wij ook bespreken of het overzicht volledig is en of het een verstandig inzicht is of niet.

[...]

Ik zeg de Kamer in ieder geval toe dat een brief wordt verstuurd voordat de evaluatie daadwerkelijk in gang wordt gezet. Ik zal niet zeggen ’’hopelijk’’, maar het zal wel een verlichting zijn als er dan een andere minister is. Waarschijnlijk zal er op dat moment ook een andere Kamer zijn. Heeft de Kamer behoefte aan een geheugensteun, dan ben ik daartoe graag bereid, als wij het er maar over eens zijn dat het aannemen van dit wetsontwerp niet afhankelijk wordt van de brief.

[...]


Brondocumenten


Historie