Afscheid van het oud-Eerste Kamerlid de heer C.C.M. Vendrik



Verslag van de vergadering van 27 september 2022 (2022/2023 nr. 1)

Aanvang: 13.43 uur

Status: gecorrigeerd


Aan de orde is het afscheid van het oud-Eerste Kamerlid de heer C.C.M. Vendrik.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Collega's, in verband met een activiteit van het IPKO zo dadelijk stel ik voor eerst afscheid te nemen van de heer Vendrik en zijn opvolgster, mevrouw Krijnen, te installeren. De herdenking van het oud-lid Pröpper vindt dan aansluitend plaats. Kan de Kamer zich daarin vinden? Dat is het geval.

Collega's, wij nemen vandaag afscheid van de heer Vendrik. Hij zit tegenover mij.

Meneer Vendrik. In 1998 werd u gekozen als lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks. Dat zou u uiteindelijk drie termijnen blijven. U voerde het woord op verschillende terreinen, maar met name op financieel-economische onderwerpen. Onderwerpen die terugkwamen in de functies die u later zou vervullen, zoals uw lidmaatschap van de Algemene Rekenkamer en als hoofdeconoom van Triodos Bank.

Ook in deze Kamer was dat uw werkgebied toen u op 11 juni 2019 geïnstalleerd werd als senator. U was onder meer lid van de commissie voor Financiën, van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

We hoorden in uw inbrengen met regelmaat de kruisbestuiving tussen deze commissies terug, in het bijzonder wanneer u een pleidooi hield — meestal een vurig pleidooi — voor een duurzaam financieel beleid waarin brede welvaart centraal moest staan. En wanneer hield u dat pleidooi eigenlijk niet! Het kwam aan de orde in uw maidenspeech op 19 november 2019 en ook weer in uw laatste plenaire bijdrage over het Nationaal Groeifonds op 14 juni van dit jaar. U zei toen, en ik citeer: "In het begrotingsbeleid, het fiscale beleid en bij alle besluiten hoort de vraag te zijn: helpt dit de duurzame en inclusieve transitie vooruit? Wordt de brede welvaart hiermee gediend? Dát hoort de politieke vraag elke dag te zijn."

In 2018, een jaar voordat u lid werd van de senaat, was u voorzitter van de klimaattafel Elektriciteit, een van de vijf werkgroepen die het Klimaatakkoord voorbereidden. Een ervaring die u meeneemt in uw toekomstige rol als voorzitter van het platform voor maatschappelijke dialoog en reflectie over het klimaatbeleid, de rol waarvoor u deze Kamer verlaat. U volgt Ed Nijpels op, ook iemand met veel ervaring. Alleen mist bij hem het Eerste Kamerlidmaatschap nog …

In uw ontslagbrief schreef u dat u "bijzonder graag" deze nieuwe rol oppakt omdat, en ik citeer opnieuw: "De klimaatcrisis moet worden aangepakt en wel zo snel mogelijk."

Geachte heer Vendrik, beste Kees. Het was ook voor mij persoonlijk een groot genoegen je de afgelopen jaren in ons midden te hebben. Je vertrek is een verlies voor deze Kamer. Ik wens je — en ik weet zeker dat ik namens iedereen hier spreek — alle goeds toe in je nieuwe functie. En om de premier te citeren, zoals je zelf ook deed in je ontslagbrief: "Actie, actie, actie!"

Ik zal de leden zo dadelijk de gelegenheid geven om afscheid van je te nemen nadat je opvolgster, mevrouw Krijnen, geïnstalleerd is.