Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 20 juni 2023



Parlementair jaar 2022/2023, 38e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 13.49 uur

Status: gecorrigeerd


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Tijdelijke voorzitter: Bruijn

Tegenwoordig zijn 70 leden, te weten:

Aerdts, Van Apeldoorn, Bakker-Klein, Van Ballekom, Baumgarten, Belhirch, Bezaan, Van Bijsterveld, Bovens, Bruijn, Croll, Crone, Dessing, Van Dijk, Dittrich, Doornhof, Faber-van de Klashorst, Fiers, Goossen, Van der Goot, Griffioen, Van Gurp, Hartog, Van Hattem, Heijnen, Holterhues, Huizinga-Heringa, Janssen, Janssen-van Helvoort, Jaspers, Kaljouw, Karimi, Kemperman, Klip-Martin, Klopman, Kluit, Van Knapen, Koffeman, Kroon, Lagas, Van Langen-Visbeek, Marquart Scholtz, Martens, Van Meenen, Meijer, Moonen, Nanninga, Nicolaï, Van den Oetelaar, Oplaat, Perin-Gopie, Petersen, Prins, Ramsodit, Rietkerk, Van Rooijen, Roovers, Rosenmöller, Schalk, Schippers, Van Strien, Talsma, Thijssen, Van Toorenburg, Veldhoen, Visseren-Hamakers, Vogels, Mei Li Vos, Walenkamp en Van Wijk.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Ik open de vergadering van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van dinsdag 20 juni 2023. Ik heet de leden, de medewerkers, de aanwezigen op de publieke tribune en iedereen die deze vergadering via de livestream volgt van harte welkom.

Het is voor ons allen een bijzonder moment. Vandaag is de eerste gezamenlijke vergadering in de nieuwe samenstelling. Na deze korte plenaire vergadering vandaag starten de verschillende commissievergaderingen. Ik wens u daar heel veel succes mee.

Tot slot breng ik de kennissessie die vanmiddag om 16.30 uur in deze plenaire zaal plaatsvindt nogmaals bij u onder de aandacht.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De tijdelijke voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Geerdink, wegens ziekte;

Kox en Van den Berg, wegens werkzaamheden voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.

De tijdelijke voorzitter:

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn ingekomen beschikkingen met de benoemingen in de parlementaire assemblees houdende aanwijzing van:

  • het Eerste Kamerlid Kroon tot lid van de NAVO Parlementaire Assemblee en het Tweede Kamerlid Krul tot plaatsvervangend lid van de NAVO Parlementaire Assemblee;
  • het Eerste Kamerlid Van Toorenburg tot lid van de OVSE Parlementaire Assemblee en het Eerste Kamerlid Bakker-Klein tot plaatsvervangend lid van de OVSE Parlementaire Assemblee;
  • het Tweede Kamerlid Van Campen en de Eerste Kamerleden Bovens, Jaspers en Roovers tot lid van de Benelux Interparlementaire Assemblee en de Tweede Kamerleden Van Wijngaarden en Kamminga tot plaatsvervangend lid van de Benelux Interparlementaire Assemblee;
  • De Eerste Kamerleden Bovens en Walenkamp tot lid van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie.

Bekijk de video van dit verslagpunt

Beëdiging en installatie van het toegelaten lid Schippers en het toegelaten lid Van Meenen

Aan de orde is de beëdiging en installatie van het toegelaten lid Schippers (VVD) en het toegelaten lid Van Meenen (D66).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Dan gaan wij nu over tot de installatie van de reeds toegelaten leden mevrouw E.I. Schippers en de heer P.H. van Meenen.

Ik verzoek alle leden te gaan staan en ik verzoek mevrouw Schippers en de heer Van Meenen zich op te stellen voor het rostrum.

Ik lees allereerst het formulier voor. Als uw naam wordt genoemd, wilt u dan de eed dan wel de verklaring en belofte afleggen?

"Ik zweer of ik verklaar dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.

Ik zweer of ik verklaar en beloof dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.

Ik zweer of ik beloof trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet.

Ik zweer of ik beloof dat ik de plichten die mijn ambt mij oplegt getrouw zal vervullen."

U zegt "zo waarlijk helpe mij God almachtig" dan wel "dat verklaar en beloof ik". Indien u de eed aflegt, steekt u uw wijs- en middelvinger van uw rechterhand aaneengesloten omhoog.

Mevrouw Schippers, u zegt daarop: "Dat verklaar en beloof ik."


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Schippers i (VVD):

Dat verklaar en beloof ik.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

De heer Van Meenen, u zegt daarop: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig."


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Meenen i (D66):

Zo waarlijk helpe mij God almachtig.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Ik wens u beiden van harte geluk met uw benoeming en uw installatie.

Ik schors de vergadering voor een kort ogenblik, zodat de collega's u kunnen feliciteren, maar niet dan nadat ik u als eerste heb gefeliciteerd.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Aanwijzing leden commissies

Aan de orde is de aanwijzing van de leden van de commissies.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Ik vervolg nu de vergadering met de benoeming van de leden van de vaste commissies.

In de vergadering van vorige week zijn de vaste commissies ingesteld. Ik deel aan de Kamer mee dat ik ingevolge artikel 30 van het Reglement van Orde heden de leden van de commissies heb aangewezen.

De samenstelling van de commissies wordt integraal opgenomen in de Handelingen.

(De samenstelling van de commissies is opgenomen aan het eind van deze editie.)


Bekijk de video van dit verslagpunt

Vaststelling profielschets Voorzitter en bepalen verdere procedure verkiezing Voorzitter

Aan de orde is de vaststelling van de profielschets van de Voorzitter en het bepalen van de verdere procedure voor de verkiezing van de Voorzitter,

onder verwijzing naar:

- het voorstel voor een profielschets van de Voorzitter (CLVII, letter A).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Dan zijn aan de orde de profielschets van de Voorzitter en de procedure ten aanzien van de verkiezing van de Voorzitter, Profielschets van een Voorzitter in 2023, CLVII.

Zoals u weet, kiest de Kamer haar eigen Voorzitter en Ondervoorzitters. U heeft gelezen in de mededelingen van de Griffier dat de verkiezing van de Voorzitter zal plaatsvinden op 27 juni aanstaande. Vervolgens zal op 4 juli aanstaande de verkiezing van de Ondervoorzitters plaatsvinden.

Vandaag concentreren wij ons op het profiel en de procedure van verkiezing van de Voorzitter. De profielschets van de Voorzitter heeft u afgelopen week ontvangen.

De tekst zoals deze nu aan u wordt voorgelegd ter vaststelling is het resultaat van bespreking in het College van fractievoorzitters van 13 juni 2023. Daaraan heeft het profiel van 2019 ten grondslag gelegen, met dien verstande dat er twee aanpassingen zijn gedaan in het College van fractievoorzitters:

  • Aan de profielschets wordt toegevoegd dat een Voorzitter ervaring en/of affiniteit heeft met vraagstukken op het gebied van sociale veiligheid.
  • Uit de profielschets wordt geschrapt dat een Voorzitter een uitstekende beheersing moet hebben van de Nederlandse taal, aangezien dit een vanzelfsprekend punt betreft.

Wenst een van de leden over deze profielschets het woord? Ik heb begrepen dat de heer Dessing het woord wenst. Ik geef de heer Dessing daartoe dan ook graag het woord.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Dessing i (FVD):

Voorzitter, dank u wel. De fractie van Forum voor Democratie heeft de behoefte om een korte toelichting te geven op twee van de punten die genoemd worden in de profielschets. Het gaat allereerst om het punt dat genoemd wordt onder Kennis en vaardigheden. Daar staat "kennis van het Reglement van Orde en inzicht in de adequate toepassing ervan in de praktijk." Het laatste punt interpreteren wij zo dat het iemand moet zijn die het debat in de meest ruime zin van het woord wil faciliteren. Daar hecht onze fractie waarde aan, maar zo interpreteren wij dus ook dit punt.

Het andere punt wordt genoemd onder Persoonlijke kwaliteiten. Daar staat dat een Voorzitter "samenbindend en gezaghebbend" moet zijn. Dat laatste, "gezaghebbend", interpreteren wij ook als: iemand die tegen een stootje moet kunnen.

Dat is wat wij hierover wilden zeggen. Voorzitter, dank u wel.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Dank u wel, meneer Dessing. Wenst een van de andere leden nog het woord? Dat is niet het geval.

Kan de Kamer instemmen met de profielschets? Dat is het geval. Dan hebben wij de profielschets hiermee vastgesteld.

Dan gaan wij nu verder met de vaststelling van de verdere procedure van de verkiezing van de Voorzitter.

Ik stel aan de Kamer voor dat de kandidaatstelling na deze vergadering is geopend, en dat belangstellenden dat schriftelijk kenbaar kunnen maken door middel van een getekende brief of ondertekende e-mail aan de Griffier. De brief of e-mail dient uiterlijk op vrijdag 23 juni aanstaande om 12.00 uur door de Griffier te zijn ontvangen.

De Griffier zendt de ingekomen kandidaatstellingsbrieven in afschrift aan de leden van de Eerste Kamer en publiceert deze op de website van de Eerste Kamer.

In de plenaire vergadering van 27 juni 2023 krijgen de kandidaten, in alfabetische volgorde, maximaal vijf minuten de gelegenheid een toelichting te geven op hun kandidatuur. Aansluitend daarop kunnen leden van de Kamer vragen stellen aan de kandidaten, en zullen de kandidaten ook antwoorden. Tot slot volgt de stemming overeenkomstig artikel 89 tot en met 93 van het Reglement van Orde.

Wenst een van de leden over de procedure zoals voorgesteld nog het woord? Dat is niet het geval.

Kan de Kamer instemmen met de procedure? Dat is het geval.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De tijdelijke voorzitter:

Daarmee hebben wij alle onderwerpen voor het plenaire deel van deze eerste vergaderdag afgerond. De werkzaamheden gaan vanmiddag verder in commissieverband.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 13.49 uur.


Bijlages

Lijst van besluiten en ingekomen stukken

Lijst van besluiten:

De Voorzitter heeft na overleg met het College van Senioren besloten om de plenaire behandeling van het volgende wetsvoorstel te doen plaatsvinden op 12 september 2023:

Voorstel van wet van de leden Van Weyenberg en Maatoug tot wijziging van de Wet flexibel werken in verband met het bevorderen van flexibel werken naar arbeidsplaats (Wet werken waar je wilt) (35714).

Lijst van ingekomen stukken, met de door de Voorzitter ter zake gedane voorstellen:

1. het volgende door de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangenomen wetsvoorstel:

Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met het invoeren van een investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product (36176).

Dit wetsvoorstel zal in handen worden gesteld van de desbetreffende commissie;

2. de volgende regeringsmissives:

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, inzake voortgangsrapportage over de Nederlandse bijdrage aan de anti-ISIS-coalitie en brede veiligheidsinzet (griffienummer 163951.11);

een, van alsvoren, inzake informatievoorziening over nieuwe Commissievoorstellen (griffienummer 173374);

een, van de minister van Defensie, inzake geannoteerde agenda bijeenkomst NAVO-ministers van Defensie op 15 en 16 juni 2023 te Brussel (griffienummer 173393);

een, van de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, inzake intrekken wet van de leden Simons c.s. tot wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (griffienummer 173372);

een, van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inzake beantwoording vragen naar aanleiding van reactie aanbevelingen vierde cyclus UPR 36200 IV, 35741 U (griffienummer 172570.02);

een, van alsvoren, inzake uitstel beantwoording Kamervragen over kabinetsreactie op rapport Ketenen van het verleden (griffienummer 170392.02);

een, van de minister van Financiën, inzake verslag van de eurogroep en Ecofin-Raad van 15 en 16 mei 2023, triloogakkoord verordening Europese Groene Obligaties, proces rondom voorstel Europese Commissie over een digitale euro en non-paper in het kader van de onderhandelingen over de EMIR 3 Review (griffienummer 173219.01);

een, van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, inzake afschrift - beantwoording verslag schriftelijk overleg inzake de op 16 december 2022 ontvangen brief over voortgang werken met en als zelfstandige(n) (griffienummer 172275);

een, van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, inzake opvang derdelanders (griffienummer 172294);

een, van de minister van Justitie en Veiligheid, inzake beantwoording gestelde vragen tijdens schriftelijk overleg over de JBZ-Raad van 8 en 9 juni 2023 (griffienummer 173356.01);

een, van alsvoren, inzake jaarbericht OM 2022 (griffienummer 173383);

een, van alsvoren, inzake antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden van de PVV-fractie over toezegging onderzoek effectiviteit avondklok (griffienummer 168698.05);

een, van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, inzake beantwoording nadere vragen Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) (griffienummer 166662.61);

een, van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, inzake voorhangprocedure besluit tot invoering van een register voor zeer zorgwekkende stoffen (griffienummer 173395);

een, van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, inzake ontwerpbesluit maatschappelijke ondersteuning en bestrijding huiselijk geweld en kindermishandeling BES (griffienummer 173382);

een, van de minister voor Armoedebeleid Participatie en pensioenen, inzake Kamerbrief EK over eerste voortgangsrapportage aanpak geldzorgen armoede en schulden (griffienummer 173388);

een, van alsvoren, inzake versterken banenafspraak en bijbehorende ondersteuning (griffienummer 173373).

De Voorzitter stelt voor deze missives voor kennisgeving aan te nemen. De bijlagen zijn neergelegd bij de Directie Inhoud ter inzage voor de leden;

3. de volgende geschriften:

een, van W.V., inzake "Onze Nederlandse regering" (griffienummer 173384).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning;

een, van D.D., inzake "Zienswijze wetsvoorstel afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers" (griffienummer 172816.11).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

een, van N.V., inzake "De nachtmerrie van de rechtsstaat" (griffienummer 173385).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid en de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning;

een, van J.M, inzake "Caribisch Nederland" (griffienummer 173389).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties;

een, van K.M., inzake "Wet toekomst pensioenen Wtp" (griffienummer 170150.196);

een, van R.G., inzake "Aanklacht ongrondwettelijk handelen Wtp" (griffienummer 170150.195);

een, van G.S., inzake "10-procentsregeling Wet toekomst pensioenen" (griffienummer 170150.194).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

een, van J.T., inzake "Zorgverzekering" (griffienummer 173381).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

een, van H.K., inzake "Huisartsen en hopeloze zorg" (griffienummer 173391).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Voorzitter stelt voor deze geschriften voor kennisgeving aan te nemen.