Nieuws uit de commissies 19 maart



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 19 maart 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Begrotingsstaten Infrastructuur en Waterstaat

Inbreng voor het verslag is geleverd door de fracties van de BBB (Lievense, Van Langen-Visbeek en Kemperman), de SP (Van Aelst), Volt (Hartog) en ChristenUnie en OPNL gezamenlijk (Holterhues en Van der Goot). De commissie acht het wetsvoorstel gereed voor plenaire behandeling, bij voorkeur op 2 april 2024.

Natuurbeleid

GroenLinks-PvdA (Kluit) levert in de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schriftelijke inbreng voor het vervolg van het mondeling overleg van 18 april 2023. Dat overleg ging over rechtsbescherming, rechtsgelijkheid, en het bewaken van de rechtsstaat in relatie tot de uitwerking van natuur- en milieuwetgeving in Nederland. De fracties van PvdD (Visseren-Hamakers) en SP (Van Aelst) overwegen inbreng of aansluiting bij de inbreng van GroenLinks-PvdA.

Aanpak piekbelasting

De fracties van BBB (Jaspers), PvdD (Visseren-Hamakers) en ChristenUnie (Holterhues) leveren in de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inbreng voor de brief van demissionair minister Van der Wal van Natuur en Stikstof van 23 januari 2024. De fractie van SP (Van Aelst-den Uijl) overweegt inbreng of aansluiting bij de inbreng van andere fracties.

Dierwaardige veehouderij

De PvdD (Visseren-Hamakers) levert inbreng in de vorm van herhaling van een aantal in de zesde schriftelijke ronde gestelde vragen die volgens de PvdD-fractie nog niet zijn beantwoord.

Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2024

De fracties van de BBB (Marquart Scholtz) en de PvdD (Nicolaï) leveren inbreng voor het verslag.

Begrotingsstaten Defensie 2024

De fracties van BBB (Goossen) en GroenLinks-PvdA (Martens) leveren inbreng voor het verslag.

Begrotingsstaat Defensiematerieelbegrotingsfonds 2024

De fracties van BBB (Goossen) en GroenLinks-PvdA (Martens) leveren inbreng voor het verslag.

Begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2024

De fracties van BBB (Goossen), de SP (Van Apeldoorn) en de PvdD (Nicolaï) leveren inbreng voor het verslag.


Hamerstukken

Begrotingsstaten VWS

De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Begrotingsstaten aan voor plenaire behandeling voor dezelfde dag aangemeld. Het wetsvoorstel is 19 maart als hamerstuk afgedaan.


Plenair

Beëindiging gaswinning Groningenveld

Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 26 maart 2024. De commissie spreekt de wens uit om het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk, bij voorkeur begin april, plenair te behandelen.


Europa

Milieuraad Brussel

De commissie Waterstaat, Infrastructuur en Omgeving (IWO) biedt 21 maart 2024 gelegenheid voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en demissionair minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat over de geannoteerde agenda van de Milieuraad op 25 maart in Brussel. De brief wordt uiterlijk vrijdag 22 maart 2024 verstuurd.


Overig

Petitie Amnesty

Op 19 maart, tijdens de schorsing van het plenaire debat over De wet seksuele misdrijven, nam de commissie Justitie & Veiligheid een petitie van Amnesty Nederland in ontvangst.

Deskundigenbijeenkomst over water

In de commissie IWO is de eerste van drie deskundigenbijeenkomsten over water gehouden.

Technische briefing

De commissie Economische Zaken en Klimaat organiseerde een technische briefing over het overvolle stroomnetwerk.


Deel dit item: