De Eerste Kamer heeft in haar plenaire vergadering op dinsdag 13 februari afscheid genomen van Tiny Kox, senator namens de SP en sinds 2019 de nestor, het langstzittende lid, van de Eerste Kamer. Kox was van 10 juni 2003 tot en met 12 februari 2024 lid van de Eerste Kamer. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn sprak Kox toe en tot besluit werd Kox benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Van activist tot nestor

Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei in zijn toespraak dat 'Van activist tot nestor' een passende omschrijving is van de ruim twintig jaar dat Kox lid is geweest van de senaat: "Voor alle zekerheid voeg ik daaraan toe, opdat er geen misverstanden over bestaan, dat u altijd activist bent gebleven, ook toen u het langstzittende Kamerlid was."


Regie

Bruijn zei verder dat Kox zijn vertrek zo had geregisseerd dat de SP geen dag zonder lege zetel zou komen te zitten: "Het toont maar weer eens aan dat u bij uitstek onze Kieswet kent, zoals u vele bestuurlijke wetten en parlementaire regels tot in de details beheerst. Het is een van de redenen waarom de collega's en ik de afgelopen jaren dan ook met regelmaat naar u keken als we advies nodig hadden of zeker wilden weten 'hoe het nou ook weer zat'."

"Tiny, in alles wat je in en namens de Kamer hebt gedaan, komt een aantal elementen steeds terug: je vasthoudendheid, maar ook je realiteitszin: je verstond de kunst van het haalbare. En je humor, geregeld ook licht ironisch, waarmee je menig debat - ook op dit rostrum - in goede banen leidde. We zullen je warmte en betrokkenheid, en niet te vergeten je vriendschap over grenzen van fracties en partijen heen, gaan missen," besloot Bruijn.


Raad van Europa

Kox was de afgelopen twee jaar ook President van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE). Vlak na zijn aantreden in januari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen en werd hij geconfronteerd met een Raad van Europa waarin beide landen vertegenwoordigd waren. In maart van dat jaar heeft de Assemblee unaniem zijn voorstel overgenomen om Rusland het lidmaatschap te ontnemen. Kox werd in 2023 herkozen als voorzitter en heeft vorige maand, na afloop van zijn tweede termijn, afscheid genomen als President van de PACE.

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa is samengesteld uit 306 volksvertegenwoordigers uit de 46 lidstaten van de Raad van Europa. Samen handhaven zij binnen Europa de mensenrechten en bevorderen zij de democratie en de rechtsstaat.


Opvolging

Kox wordt in de SP-fractie opgevolgd door Lies van Aelst-den Uijl. De nieuwe nestor van de Eerste Kamer is Niko Koffeman (PvdD) die sinds 12 juni 2007 senator is.



Deel dit item: