Jan Anthonie Bruijn herkozen als Voorzitter Eerste Kamer



De Eerste Kamer heeft dinsdag 27 juni 2023 senator Jan Anthonie Bruijn (VVD) gekozen als haar nieuwe Voorzitter. Bruijn was één van de twee kandidaten die zich beschikbaar hadden gesteld voor de functie. De andere kandidaat was Mei Li Vos (GroenLinks-PvdA). De nieuwe Voorzitter werd gekozen na één stemronde. 44 van de 74 aanwezige Kamerleden op Bruijn; er werden 4 blanco stemmen uitgebracht.

Direct na zijn verkiezing kreeg Bruijn de Voorzittershamer aangereikt door senator Tiny Kox (SP) die als langstzittend Eerste Kamerlid de verkiezing voorzat. Voor Bruijn is dit de tweede termijn als Eerste Kamervoorzitter: hij vervulde de functie in de vorige Kamerperiode van 2 juli 2019 tot en met 12 juni 2023.

Voorafgaand aan de verkiezingen hebben beide leden hun kandidatuur toegelicht. Aanvullend konden de overige leden vragen stellen. Jan Anthonie Bruijn ging onder andere in op de samenwerking met de griffie en zei dat hij zal blijven werken aan een open werkcultuur. Bruijn besloot: "Ik zal me met passie en energie de komende vier jaar voor de Kamer inzetten." Mei Li Vos zei dat de belangrijkste motivatie voor haar kandidatuur het respect voor de democratie en de rechtsstaat is. Vos zei verder: "Ik wil alle ruimte bieden voor een inhoudelijk debat en de leden daarin faciliteren."

Op dinsdag 4 juli 2023 vindt de verkiezing van de Eerste en Tweede Ondervoorzitter plaats. Senatoren kunnen zich hiervoor kandidaat stellen tot vrijdag 30 juni om 12.00 uur.



Deel dit item: