Werkbezoek Defensie Cyber Commando en Koninklijke Luchtmacht



Op vrijdag 9 december 2022 brachten leden van de Eerste en de Tweede Kamer een werkbezoek aan het Defensie Cyber Commando en de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven. Vanuit de Eerste Kamer nam senator Loek van Wely (Fractie-Nanninga) deel, vanuit de Tweede Kamer Raymond de Roon (PVV, voorzitter commissie Defensie), Peter Valstar (VVD), Alexander Hammelburg (D66), Sietse Fritsma (PVV), Derk Boswijk (CDA) en Laurens Dassen (Volt).

Het ochtendprogramma bestond uit een introductie van het Defensie Cyber Commando, waarna een demonstratie werd gegeven van een fictieve cyberaanval. Het middagprogramma stond in het teken van de Koninklijke Luchtmacht. De luchtmacht gaf een briefing over het voorbereiden, plannen en uitvoeren van een missie en uitleg over de belading van militaire vliegtuigen. Hierbij werd onder andere ingegaan op airdrops , het afleveren van middelen via de lucht. Ook konden de Kamerleden een kijkje nemen in een militair vliegtuig. Ten slotte gaf het Defensie Cyber Commando twee presentaties rondom cyberbeveiliging. Gedurende de dag was er gelegenheid om persoonlijk in gesprek te gaan met personeel van defensie.

Op 13 december 2022 gaf senator Van Wely tijdens de vergadering van de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) een mondelinge terugkoppeling van het werkbezoek.


Deel dit item: