Senaat stemt voor kiescollege Eerste Kamer niet-ingezetenen



De Eerste Kamer steunde dinsdag 18 oktober een wetsvoorstel dat uitvoering geeft aan een Grondwetswijziging waardoor ook Nederlanders die in het buitenland wonen via een zogeheten kiescollege kunnen stemmen voor de Eerste Kamer. Op verzoek van de PVV werd er hoofdelijk over het wetsvoorstel gestemd. 53 senatoren (CDA, PvdD, D66, VVD, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, 50PLUS, OSF en Fractie-Otten) stemden voor, 20 senatoren (SP, Fractie-Nanninga, PVV, SGP, Fractie-Frentrop en FVD) stemden tegen het wetsvoorstel.


Debat 11 oktober

Niet alle fracties waren te spreken over de haast waarmee dit wetsvoorstel wordt behandeld. Zij zagen liever dat het met meer zorgvuldigheid zou worden ingevoerd. Tijdens het debat een week eerder, op 11 oktober, zeiden SGP en SP dat wat hen betreft de Eerste Kamerverkiezingen van 2023 nog zouden worden overgeslagen en het wetsvoorstel pas later zou gaan gelden. Volgens Fractie-Nanninga was verandering van het kiessysteem binnen een jaar vóór verkiezingen in strijd met internationale standaarden. De PVV zei dat expats gepamperd worden met dit wetsvoorstel.

Voorstanders van het wetsvoorstel wezen op enkele praktische uitvoeringsvragen. Bijvoorbeeld over de registratie van kiesgerechtigden (D66) en de berekening van de stemwaarde (PvdA). GroenLinks wees er op dat ingezetenen van Caribisch Nederland nog niet kunnen stemmen. De VVD en Fractie-Otten waren beide tevreden met het wetsvoorstel dat volgens hen recht doet aan de Nederlanders in het buitenland.


Over het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel geeft uitvoering aan een Grondwetswijziging waardoor ook Nederlanders die in het buitenland wonen via een zogeheten kiescollege kunnen stemmen voor de Eerste Kamer. Die Grondwetswijziging regelt dat de Leden van de Eerste Kamer mede worden gekozen door de leden van een door niet-ingezetenen gekozen kiescollege. Hiermee krijgen niet alleen de Nederlandse ingezetenen (via de provinciale statenverkiezingen in Europees Nederland en de kiescollegeverkiezingen in Caribisch Nederland), maar ook de Nederlanders die in het buitenland wonen (Nederlandse niet-ingezetenen) invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. De vormgeving van het kiescollege niet-ingezetenen moet bij wet worden uitgewerkt. Dat gebeurt in dit wetsvoorstel.



Deel dit item: