Wetsvoorstel minimum CO2-prijs aangenomen



De Eerste Kamer stemde dinsdag 15 maart in met een wetsvoorstel van minister Jetten voor Klimaat en Energie en staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst voor een minimum CO2-prijs bij elektriciteitsopwekking. Het wetsvoorstel kreeg steun van de fracties van OSF, PvdA, GroenLinks, D66, SP, SGP, ChristenUnie, CDA, VVD en 50PLUS, de fracties van Fractie-Nanninga, PvdD, Fractie-Otten, PVV en FVD stemden tegen. Twee moties die een week eerder tijdens het debat waren ingediend, werden verworpen. Eén motie is aangehouden.

De woordvoerders van VVD en D66 toonden zich in het debat op 8 maart uitgesproken voorstander van het wetsvoorstel. De woordvoerders van CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SP, en PvdD spraken daarentegen hun zorgen uit over de nut, noodzaak en proportionaliteit van het wetsvoorstel. De PVV, de fracties Nanninga en Otten waren uitgesproken tegenstander omdat het volgens hen slechts om symboolwetgeving gaat.


Verworpen moties

De Eerste Kamer verwierp dinsdag twee tijdens het debat ingediende moties:

De motie-Berkhout c.s. die het kabinet verzoekt om het de exploitanten van Nederlandse kerncentrales mogelijk te maken de energieproductie door middel van steenkool op te schalen naar 100% van de capaciteit. De motie was door de staatssecretaris ontraden.

De motie-Prast c.s. die de regering verzoekt te onderzoeken of oormerken van de veilingopbrengst voor de reductie van energiearmoede van Nederlandse gezinnen mogelijk en wenselijk is. Ook deze motie was ontraden.


Aangehouden motie

De motie-Prast c.s. die de regering verzoekt een schenkingsrecht op de gratis emissierechten die aan energie-grootverbruikers worden gegeven te introduceren, de opbrengst waarvan voldoende moet zijn om 220 miljoen euro per jaar, oplopend tot 620 miljoen euro in 2030, terug te sluizen naar kleinverbruikers (gezinnen en bedrijven), is aangehouden.


Wetsvoorstel in het kort

Het wetsvoorstel wijzigt de Wet belastingen op milieugrondslag en de Wet milieubeheer en voert, ter uitvoering van het regeerakkoord van het vorige kabinet (Rutte-III), een minimum CO2-prijs bij elektriciteitsopwekking in. De minimum CO2-prijs heeft als doel om bedrijven die elektriciteit produceren meer te stimuleren om in hun keuzes rekening te houden met de gevolgen van CO2-uitstoot voor het klimaat en de schadelijke consequenties daarvan voor mens en milieu. Een minimum CO2-prijs voor elektriciteitsproducenten geeft langjarig zekerheid over de minimale hoogte van CO2-kosten die de producenten moeten betalen, zodat zij dit mee kunnen nemen bij hun investeringsbeslissingen.



Deel dit item: