Initiatiefvoorstel Wet verdringingstoets ingetrokken



De Tweede Kamer heeft het initiatiefvoorstel-Van Kent Wet verdringingstoets bij brief van 18 januari 2022 ingetrokken. De Eerste Kamer had eerder, op 9 maart 2021, de plenaire behandeling van het voorstel opnieuw geschorst. Het debat was in maart 2018 na de eerste termijn al eens aangehouden op verzoek van de oorspronkelijke initiatiefnemer Sadet Karabulut in afwachting van aanvullend onderzoek naar onder meer de effectiviteit en de uitvoering van het voorstel.

Ondanks het aanvullende onderzoek, dat in december 2020 aan de Kamer werd aangeboden, bleef de Kamer tijdens de voortzetting van het debat op 9 maart 2021 kritisch over de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel. Om die reden zegden Karabulut en toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Koolmees, toe om een brief naar de Kamer te sturen over de uitvoerbaarheid en daarover ook te rade te gaan bij UWV en gemeenten.

In afwachting van de resultaten van deze nadere uitvoerbaarheidstoets besloot de Kamer het debat op voorstel van senator Van Gurp (GroenLinks) te schorsen. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 heeft Tweede Kamerlid Bart van Kent de verdediging van het wetsvoorstel overgenomen.

Na enkele schriftelijke overleggen tussen de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de Eerste Kamer, de initiatiefnemer en de minister in de zomer van 2021 over de nadere uitvoerbaarheidstoetsen en vervolgens in het najaar van 2021 over een aangekondigde novelle, ontving de Eerste Kamer op 18 januari de brief met het besluit van de Tweede Kamer dat het initiatiefvoorstel is ingetrokken.

De intrekkingsbrief is als mededeling toegevoegd aan de agenda van de commissie SZW van 1 februari 2022.


Deel dit item: