Eerste Kamer vraagt uitleg over belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen



De Vaste commissie voor Financiën van de Eerste Kamer heeft een uitgebreide lijst vragen voorgelegd aan de minister van Financiën over zijn voornemens enkele belastingwetten zo te wijzigen dat excessieve beloningen zwaarder kunnen worden belast (31.459).

Veel fracties spreken steun uit voor de intentie van de minister maar er zijn grote twijfels over de uitvoerbaarheid van de voorgenomen maatregelen. De Eerste Kamer wil graag een nadere uitleg van de regering over het onderscheid tussen excessieve en kennelijk niet-excessieve beloningsbestanddelen en over de verschillende, naar het lijkt arbitrair gekozen, grenzen en indicatoren. Ook hoort de Eerste Kamer graag wat er naast het fiscale instrumentarium nog aan flankerend beleid door de regering wordt voorbereid voor het tegengaan van excessieve beloningen. Uitleg is gewenst over de verhouding tussen door de regering gewenste zelfregulering en de voorgenomen ingrepen, ook in het licht van de kritiek van de Raad van State dat belastingwetgeving geen strafrechtselementen mag bevatten, en over een mogelijk onderscheid tussen functies in de marktsfeer en in de publieke sfeer.

Teneinde meer duidelijkheid te krijgen over de werking van de voorgestelde maatregelen legt de Eerste Kamer de minister een vijftal casussen voor die tot mogelijke verwarring, dubbele heffingen of juist het ontlopen van belasting kunnen leiden.


Lees verder:


Deel dit item: