Eindspurt senaat: twee vergaderdagen per week



Twee weken voor het kerstreces zet de Eerste Kamer een eindspurt in door twee dagen per week te gaan vergaderen. Op die manier wil de senaat voor het einde van het jaar nog een hele reeks wetsvoorstellen afhandelen.

Initiatiefvoorstel Depla/Blok

Maandag 10 december begint de behandeling van het initiatief Depla/Blok over de fiscale facilitering van banksparen voor pensioenopbouw of aflossing eigenwoningschuld. Dinsdag 11 december wordt dit onderwerp afgehandeld. De senatoren die hierover met de initiatiefnemers, de PvdA'er Depla en de VVD'er Blok en de regering in debat gaan zijn Biermans (VVD), mevrouw Vedder-Wubben (CDA), Leijnse (PvdA), Reuten (SP) en Ten Hoeve (OSF).

Bestuurlijke boete

Een ander stevig onderwerp dinsdag 11 december betreft invoering van de bestuurlijke boete voor fout parkeren en andere lichte verkeersovertredingen en de bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte. Invoering van deze boete op te leggen door gemeenten zou de politie kunnen ontlasten. Woordvoerders van de Eerste Kamer over dit onderwerp zijn mevrouw Broekers-Knol (VVD), Rehwinkel (PvdA), Dölle en Van de Beeten (beiden CDA), Holdijk (SGP), Engels (D66), mevrouw Strik (GroenLinks) en Kox (SP).

Stemming

Dinsdag 11 december wordt ook gestemd over de wetsvoorstellen die het opheffen van de maximering in de onroerendezaakbelastingen (OZB) en het invoeren van een verzwaard incassoregime in de Zorgverzekeringswet (Zvw) regelen.

Sociale zekerheid

Daarnaast komen op maandag en dinsdag nog een reeks wetsvoorstellen aan de orde in de sfeer van de sociale zekerheid met onder meer een maidenspeech van senator Elzinga (SP). Ook het markttoezicht op het Loodswezen komt aan snee. Bijzonder is dat bij dit laatste onderwerp drie senatoren hun maidenspeech in de senaat houden: Hofstra (VVD), Hendrikx (CDA) en Slager (SP).


Deel dit item: