Eerste Kamer aanvaardt verplicht eigen risico



De Eerste Kamer heeft op dinsdag 13 november de invoering van een verplicht eigen risico in het zorgstelsel aanvaard met 40 stemmen voor en 27 tegen. De grotere oppositiepartijen stemden tegen, D66, OSF en SGP voor. Ook de regeringspartijen CDA, PvdA en CU stemden bij de hoofdelijke stemming voor het wetsvoorstel, dat vorige week door minister Klink van Volksgezondheid in de senaat was verdedigd.

Motie

De voorstemmers hadden enkele wensen neergelegd in een motie-Putters c.s. die met zitten en opstaan werd aangenomen. In de motie wordt de regering gevraagd zo mogelijk al in 2008 compensatie voor het eigen risico te bieden aan alle chronisch zieken en gehandicapten die onvermijdbare hoge ziektekosten hebben. Ook vraagt de motie om eigen risico en eigen bijdrage in de zorg inkomensafhankelijker te maken.

Inkomensafhankelijkheid

Vooral het element inkomensafhankelijkheid bracht de VVD ertoe tegen de motie te stemmen, verklaarde mevrouw Dupuis. Mevrouw Slagter-Roukema van de SP zei dat de motie 'boterzacht' was en noemde indiening ervan een vorm van 'excuuspolitiek'. Volgens GroenLinks-senator Thissen was de motie 'een doekje voor het bloeden'. D66 en OSF stemden tegen omdat de indieners de motie niet van te voren hadden voorgelegd en volgens senator Schouw de minister alle gevraagde punten al heeft toegezegd. De motie is overbodig, oordeelde Schouw.

Compensatie gehandicapten en chronisch zieken

Voor de stemming over het wetsvoorstel zelf verklaarde Schouw dat D66 en OSF voorstemmen, omdat er 'eindelijk' een eigen risico in de zorg wordt ingevoerd. Mevrouw Slagter-Roukema (SP) zei mede namens de Partij voor de Dieren, dat maatschappelijke draagvlak ontbreekt voor invoering van een verplicht eigen risico. Senator Putters zei namens de PvdA dat de afschaffing van de no claim teruggave de zorg inkomensafhankelijker maakt en dat juicht zijn partij toe. Ook was Putters te spreken over de mogelijkheid dat verzekeraars bepaalde verrichtingen niet onder het eigen risico hoeven te laten vallen, terwijl zij wel zullen waken over de kwaliteit van die zorg. Ook was Putters blij met de toezegging dat zo mogelijk al in 2008 compensatie wordt geboden aan meer categorieën gehandicapten en chronisch zieken.


Deel dit item: