Verplicht eigen risico zorg roept veel vragen op in senaat



De Eerste Kamer behandelt dinsdag 6 november 2007 de invoering van een verplicht eigen risico van 150 euro in de zorg in plaats van de bestaande no-claimteruggave van 225 euro (wetsvoorstel 31.094). Naast het verplichte eigen risico dat de regering per 1 januari 2008 wil invoeren blijft de keuze mogelijk voor een vrijwillig eigen risico in ruil voor een lagere premie bestaan. Het verplichte eigen risico zal niet gelden voor de huisartsenzorg, verloskundige zorg en kraamzorg. Bepaalde categorieën chronisch zieken en gehandicapten krijgen compensatie voor het eigen risico.

Hetzelfde effect

De vragen in de senaat leven bij zowel regerings- als oppositiepartijen. De CDA-fractie (woordvoerder Klein Breteler) zet vraagtekens bij de stelling van de regering dat de no-claimregeling en het verplicht eigen risico hetzelfde effect hebben op de vraag naar zorg. Ook wil het CDA weten wat het effect van de nieuwe regeling is op de zorgtoeslag voor mensen met een inkomen beneden een bepaalde grens.

Fundamentele bezwaren

De VVD-fractie (woordvoerder mevrouw Dupuis) heeft fundamentele bezwaren tegen de regeling. Welke doel wordt nagestreefd en is er een kans dat dit wordt bereikt, zo vroeg de VVD bij de schriftelijke voorbereiding van de plenaire behandeling.

Hoge zorgkosten

De PvdA-fractie (woordvoerder Putters) heeft bedenkingen bij de effectiviteit als het gaat om verzekerden met structureel hoge zorgkosten. Net als de VVD vraagt de PvdA naar het effect van een eigen risico vanaf een hoger bedrag aan zorgkosten. Ook vraagt de PvdA of het mogelijk is eigen bijdragen in te voeren voor dure zorgvormen. Net als bij de CDA-fractie leven ook bij de PvdA zorgen over het mogelijk oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens.

Niet zo eenvoudig

De SP-fractie (woordvoerder mevrouw Slagter-Roukema) denkt dat het invoeren van een verplicht eigen risico niet zo eenvoudig is als de regering denkt. De SP wijst erop dat maar 5% van de verzekerden gebruik maakt van de mogelijkheid van een vrijwillig eigen risico. Ook voorziet de SP problemen bij de verrekening van de no-claimregeling die tot 1 april 2009 doorloopt.

Verplicht eigen risico

De fracties van SGP en ChristenUnie (woordvoerder Van den Berg) hebben o.a. vragen over de afspraak dat vanaf 1 januari 2009 zorgverzekeraars het verplicht eigen risico niet in rekening hoeven te brengen indien de patiënt gebruik maakt van zorgverleners die de verzekeraar aanwijst.

Ongelijkheid

De fractie van GroenLinks (woordvoerder Thissen) wijst op de ongelijkheid die is gebleken bij de no-claimteruggave. Jongeren ontvangen vaker een teruggave en die is hoger dan voor ouderen. Zelfstandigen en ondernemers en hun partners ontvangen een hogere no-claimteruggaaf dan uitkeringsontvangers. Net als de fracties van o.a. CDA en PvdA, vraagt ook GroenLinks aandacht voor de groep chronisch zieken en gehandicapten die met verschillende systemen en vormen van eigen bijdragen hebben te maken


Deel dit item: