Korte aantekeningen vergadering College van Voorzitter en Onderzitters van 30 januari 2024




1. Besluitenlijst CVO 19 december 2023

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Definitief Ontwerp fase 3 renovatie gebouw Eerste Kamer

Het CVO neemt kennis van het Definitief Ontwerp fase 3 van de renovatie van het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof.

Het CVO spreekt de wens uit, gezien het huidige aantal van 15 fracties, om het aantal van 16 fractiekamers mogelijk te maken in plaats van de 14 fractiekamers in het Programma van Eisen uit 2017. Het CVO verzoekt de griffie om deze wens door te geleiden naar het Rijksvastgoedbedrijf.

3. Jaarverslag externe vertrouwenspersoon integriteit

Het CVO neemt kennis van het jaarverslag 2023.

Het CVO besluit om de jaarverslagen vanaf 2024 openbaar te maken. Dit zal gemeld worden aan het College van fractievoorzitters en tevens worden besproken met de nieuw aangetreden vertrouwenspersoon.

De Voorzitter zal een brief sturen aan de voormalige vertrouwenspersoon om haar te danken voor het jaarverslag 2023.

4. Voorgenomen besluit benoeming o.b.v. artikel 22 RvO

Het CVO spreekt steun uit voor het voorgenomen besluit van de Griffier inzake het benoemen van een plaatsvervangend griffier.

5. Mededelingen en informatie

Naar aanleiding van opmerkingen van Leden besluit het CVO om vanaf heden in principe geen alcohol meer te laten schenken door de cateraar van de Eerste Kamer, in lijn met de reeds geldende richtlijnen voor medewerkers van de griffie. Eventuele uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens een receptie, kunnen alleen plaatsvinden na besluit van het CVO. Het CVO merkt op dat de Kamer het besluit van het CVO kan herroepen, mocht blijken dat een meerderheid zich daartegen keert.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman