Korte aantekeningen vergadering commissie Digitalisering (DIGI) van 12 maart 2024




1. 26.643, C

Brief van de staatssecretaris van BZK ter aanbieding van de geactualiseerde werkagenda waardengedreven digitaliseren voor 2024 en inzake diverse toezeggingen; Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de fractie SGP (De Vries).

Daarnaast besluit de commissie de bespreking van toezeggingen T03506 en T03666 aan te houden tot de commissievergadering van 16 april 2024.

2. CXLVII, O

Brief van de minister van OCW betreffende de uitvoering van de motie Gerkens c.s. over digitale geletterdheid op lerarenopleidingen; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid

De commissie besluit het agendapunt aan te houden tot ontvangst van de voortgangsrapportage masterplan basisvaardigheden (voorzien in het voorjaar van 2024), en na ontvangst van deze rapportage de uitvoeringsstatus van de Motie-Gerkens c.s. over digitale geletterdheid op lerarenopleidingen (CXLVII, J) opnieuw te beoordelen.

3. CXLVII, P

Brief van de staatssecretaris van BZK over de resultaten en vervolgstappen inzake de werkwijze van het wetgevingsproces in geval van wetgeving die door of met behulp van algoritmen wordt uitgevoerd; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid

De commissie besluit op 16 april 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.
De beoordeling van de uitvoeringsstatus van de motie Veldhoen (GroenLinks-PvdA) c.s. over codering van algoritmen binnen het wetgevingsproces (CXLVII, F) wordt aangehouden tot na ontvangst van de beantwoording.

4. Terugkoppeling IPU workshops in het kader van 'capacity building for parlementarians'

De leden Veldhoen (GroenLinks-PvdA), Belhirch (D66) en De Vries (SGP) geven een korte mondelinge terugkoppeling van de drie online workshops die in het kader van ‘capacity building for parlementarians’ door de Interparlementaire Unie (IPU) zijn georganiseerd.

5. Uitnodiging Autoriteit Persoonsgegevens

De commissie besluit in te gaan op de uitnodiging van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om met elkaar in gesprek te gaan, in het bijzonder over het door de AP aangeboden Sectorbeeld Onderwijs, de rapportage algoritmerisico's Nederland en raakvlakken/uitdagingen op het gebied van artificiële intelligentie. Het gesprek wordt bij voorkeur georganiseerd op een dinsdag in de Eerste Kamer.

6. Mededelingen en informatie

Op voorstel van het lid Janssen (SP) verzoekt de commissie de griffie een kennismakingsgesprek te organiseren met de European Data Protection Supervisor (EDPS) of zijn staf.

Het lid Panman (BBB) deelt mee dat de commissie voor Economische Zaken en Klimaat eerder op 12 maart 2024 heeft besloten het Europees AI-innovatiepakket ter ondersteuning van start-ups en kmo's over te dragen aan de commissie voor Digitalisering.

7. Rondvraag

Naar aanleiding van een vraag van het lid De Vries (SGP) zegt de griffier toe in een volgende vergadering terug te komen op de wijze waarop andere commissies kunnen worden geïnformeerd over onderwerpen die behandeld zijn in de commissie voor Digitalisering en betrekking hebben op hun beleidsterrein.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk