Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 12 maart 2024




1. T03296, T03291 en 35529, S

Toezegging Evaluatie Invest International binnen drie jaar (35.529); Toezegging Positie mkb-ondernemer en waarborging balans mkb en grootbedrijf meenemen in evaluatie (35.529); Brief van de minister voor BHenO over tussentijdse evaluatie Invest International; Machtigingswet oprichting Invest International

De commissie besluit de status van toezeggingen T03296 en T03291 op voldaan te zetten en de brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over tussentijdse evaluatie Invest International (35529, S) voor kennisgeving aan te nemen.

2. Europese industriële defensiestrategie

De commissie besluit het BNC-fiche af te wachten, en zal daarna de voorstellen over de Europese industriële defensiestrategie opnieuw agenderen. Het lid Hartog (Volt) verzoekt daarbij ook de kabinetsappreciatie over het Witboek van de Europese Commissie over exportcontrole te betrekken.

3. Terugkoppeling OVSE winter meeting 22-23 februari in Wenen

Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) geeft een mondelinge terugkoppeling van haar deelname aan de OVSE winter meeting van 22-23 februari 2024 in Wenen. Hier hebben ook de leden Heijnen (BBB) en Vogels (VVD) aan deelgenomen.

4. Terugkoppeling IPU 12+ Steering Committee

Het lid Belhirch (D66) geeft een mondelinge terugkoppeling van haar deelname aan de IPU 12+ steering committee in Monaco, van 23-24 februari 2024. Hier heeft ook het lid Talsma (CU) aan deelgenomen.

5. Terugkoppeling GBVB/GVDB-conferentie

Het lid Goossen (BBB) geeft een mondelinge terugkoppeling van zijn deelname aan de GBVB/GVDB-conferentie in Brugge te België van 3-5 maart 2024.

6. Mededelingen en informatie

Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) verzoekt de brief van de minister van BuZa ter aanbieding van advies nr. 44 van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) te agenderen bij een volgende commissievergadering, en daarbij de informatie mee te nemen die de Tweede Kamer krijgt bij een technische briefing van de CAVV op 13 maart 2024.

Het lid Marquart Scholtz (BBB) verzoekt de kabinetsappreciaties inzake voorstellen voor verlenging van de tijdelijke handelsliberalisering voor producten uit Oekraïne en Moldavië te agenderen voor de volgende commissievergadering.

7. Rondvraag

De commissie bespreekt op welke wijze de reguliere werkbezoeken van de commissie BDO aan onderdelen van de krijgsmacht kunnen worden ingevuld, en verzoekt de griffie dit uit te werken in overleg met het ministerie.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk