Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 27 februari 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 13 februari 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 13 februari 2024.

Naar aanleiding van het verslag meldt de Voorzitter dat hij afgelopen zaterdag niet aanwezig is geweest bij het hijsen van de vlag op het gebouw van de Tweede Kamer, aangezien uit navraag door de griffie bleek dat er geen ceremonie plaatsvond rondom het hijsen van de vlag. Om die reden zijn ook noch de Voorzitter van de Tweede Kamer noch andere Kamerleden aanwezig geweest.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De leden van het College nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

Het College spreekt kort over het rapport van de Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening van de Tweede Kamer. De Voorzitter geeft aan het rapport in handen te zullen stellen van de betrokken Kamercommissies.

3. Vaststelling Europees werkprogramma Eerste Kamer 2024

Het College besluit om de brief van de voorzitter van de commissie Europese Zaken, met daarin het Europees Werkprogramma van de Eerste Kamer voor 2024, door te geleiden naar de plenaire vergadering van vandaag ter vaststelling als hamerstuk.

4. Mededelingen en rondvraag

De Voorzitter informeert het College over de actuele stand van zaken met betrekking tot de financiële bijdrage van de Eerste en Tweede Kamer aan het Montesquieu Instituut ten behoeve van het behoud van de website parlement.com, zoals eerder besproken op 31 oktober jl.
De jaarlijkse financiële bijdrage van de Eerste Kamer (maximaal 100.000 euro) is opgenomen in de raming van de Eerste Kamer, die op dit moment ter behandeling ligt bij de commissie BiZa. De condities en afspraken die ten grondslag liggen aan de financiering worden opgenomen in een convenant. De Eerste Kamer behoudt zich het recht voor om jaarlijks de financiering te stoppen.

Het overleg spreekt kort over de bepaling uit het Reglement van Orde inzake het houden van een digitale commissievergadering en wanneer er sprake is van de ‘bijzondere omstandigheden’ om dit te kunnen doen. De Voorzitter wijst in dit kader op de toelichting van de Commissie Actualisering Reglement van Orde (CARO) bij deze bepaling, zoals overgenomen door de Kamer, waarin wordt gesteld dat alleen van de norm van fysieke vergaderingen kan alleen afgeweken als fysiek vergaderen onmogelijk of uiterst onwenselijk is (bijvoorbeeld tijdens een pandemie); niet als een digitale commissievergadering vooral ook het gemak dient.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman