Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 13 februari 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 6 februari 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 6 februari 2024.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De leden van het College nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

Het College verzoekt de griffie om deze week een indicatie te ontvangen ten aanzien van het vergaderschema van dinsdag 27 februari a.s. en specifiek met betrekking tot de kans dat de plenaire vergadering reeds op maandag 26 februari aanvangt in verband met een mogelijke volle agenda. De agenda hangt nog af van besluitvorming in de commissies vandaag.
De griffie zegt toe deze week een indicatie met betrekking tot het vergaderschema van 27 februari aan de leden te zenden.

3. Mededelingen en informatie

Het College bespreekt het voorstel van de fractie van VOLT ten aanzien van het hijsen van de Oekraïense vlag op het gebouw van de Eerste Kamer op 24 februari a.s., wanneer het twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel. Het College is in meerderheid van opvatting dat het voornemen van de Voorzitter om tijdens de plenaire vergadering van 27 februari a.s. stil te staan bij de oorlog, in lijn met de twee voorgaande jaren, een passende manier is om aandacht te schenken aan de oorlog en steun te betuigen aan Oekraïne. Het in aanvulling daarop hijsen van de Oekraïense vlag op het Kamergebouw wordt door een meerderheid niet gesteund, onder meer met het oog op precedentwerking.

Onderzocht zal worden of het hijsen van de Oekraïense vlag op het gebouw van de Tweede Kamer op zaterdag 24 februari zich leent voor aanwezigheid van de Voorzitter van de Eerste Kamer.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman