Korte aantekeningen vergadering commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van 13 februari 2024




1. 36.410 XV, K

Brief van de minister voor APP ter aanbieding van het rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie over Dienstverlening voor ouderen en nabestaanden; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

De commissie besluit over de wijze van behandeling van de kabinetsreactie op het rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie 'Dienstverlening voor ouderen en nabestaanden' te spreken na behandeling in de Tweede Kamer.

2. C(2023)7700 - Aanbeveling betreffende de erkenning van kwalificaties van derdelanders

Aanbeveling van de Europese Commissie betreffende de erkenning van kwalificaties van onderdanen van derde landen

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt heden geleverd door de leden van de fracties van BBB (Van Gasteren), GroenLinks-PvdA (Vos) en PVV (Bezaan).

3. Terugblik kennismakingsgesprek UWV

De commissie kijkt met waardering terug op het kennismakingsgesprek met de Raad van Bestuur van UWV op 6 februari 2024 en gaat graag in op het aanbod voor een werkbezoek aan UWV in de maand april, bij voorkeur in Den Haag. De commissiestaf zal per email een paar datumvoorstellen rondsturen en met UWV een conceptprogramma voorbereiden.
Thema’s werkbezoek: dienstverlening en menselijke maat (incl. taal/toegankelijke brieven); discretionaire bevoegdheid; de ontwikkeling van rechtmatigheid naar doelmatigheid; vereenvoudiging van wet- en regelgeving en ICT/software.
In de commissievergadering van 12 maart 2024 wordt het conceptprogramma aan de commissie voorgelegd.

4. 21501-31, BP

Brief van de minister van SZW over verslag Informele Raad WSB van 10 - 12 januari 2024; Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

De commissie besluit de brief van de minister van SZW d.d. 6 februari 2024 (21.501-31, BP) voor kennisgeving aan te nemen.

5. Mededelingen en informatie

Op verzoek van de BBB-fractie (Heijnen) wordt het advies van het Adviescollege ICT-toetsing over het programma OpenVMS van het UWV ter bespreking geagendeerd voor de eerstvolgende commissievergadering.


De griffier van de commissie,
Candacé van der Bijl