Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 6 februari 2024




1. Vaststelling van de agenda

De agenda wordt vastgesteld.

De Voorzitter heet dhr. Kox welkom in de vergadering en staat stil bij zijn aanstaande afscheid. Dhr. Kox zal per 12 februari a.s. zijn lidmaatschap van de Kamer neerleggen. Gezien zijn status als nestor van de Kamer en het feit dat hij jarenlang fractievoorzitter is geweest, heeft de Voorzitter hem uitgenodigd om bij de vergadering van het College aanwezig te zijn. De Voorzitter dankt dhr. Kox voor de goede samenwerking en zijn vele verdiensten tijdens zijn Kamerlidmaatschap. Volgende week wordt tijdens de plenaire vergadering uitgebreid afscheid genomen van dhr. Kox.

2. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 30 januari 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 30 januari 2024.

3. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De leden van het College nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

Het College besluit om, conform de reguliere werkwijze, in beginsel volgende week te stemmen over het wetsvoorstel Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers (35.594), ondanks de afwezigheid van diverse leden (waaronder twee éénmansfracties) in verband met een commissiereis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. Geen van de aanwezigen geeft aan een hoofdelijke stemming te wensen.

Het College neemt kennis van de volgorde der zaken aan de start van de plenaire vergadering, waar achtereenvolgens een afscheid, een installatie en een herdenking plaatsvinden.

4. Vaststelling recessen vergaderjaar 2024/2025

Het College stemt in met de voorgestelde recessen voor het vergaderjaar 2024/2025.

5. Voorstel plenair debat (op grond van artikel 51, lid 1, RvOEK) over 'Wonen en Bouwen’ in Nederland

Het College stemt in met het voorstel van de commissie BiZa voor een plenair debat over ‘Wonen en bouwen’ op grond van artikel 51 van het Reglement van Orde.

6. Mededelingen en informatie

Het College neemt kennis van de data van behandeling van de resterende begrotingsvoorstellen in de Tweede Kamer.

Het College geeft in meerderheid aan zich niet te kunnen vinden in het voorgenomen besluit van het College van Voorzitter en Ondervoorzitters om geen alcohol meer te laten schenken door de cateraar van de Eerste Kamer. In de komende periode zal worden bekeken of er aanleiding is om andersoortige wijzigingen door te voeren in het beleid, en wat daartoe de mogelijkheden zijn.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman