Korte aantekeningen vergadering College van Voorzitter en Onderzitters van 19 december 2023




1. Besluitenlijst CVO 28 november 2023

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Raming 2025 en Voorjaarsnota 2024

Het CVO stemt, na het verwerken van een aantal wijzigingen, in met de voorliggende concept-raming 2025, waarin de bijstelling van de raming 2024 bij Voorjaarnota zit verwerkt. In de Raming wordt een zin opgenomen over het jaarlijks indexeren van het budget voor de fractieondersteuning en in de alinea over de financiering van Parlement.com wordt opgenomen dat de Eerste Kamer deze financiering jaarlijks opnieuw weegt.

De bijstelling die wordt voorgesteld is nodig om uitvoering te geven aan een aantal Kamerbesluiten en voor de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving. Het CVO verzoekt de griffie om de komende jaren te streven naar een budgettaire plateau fase. Daarnaast wenst het CVO in de toekomst vooraf nog explicieter geïnformeerd te worden over de extra kosten die voorgenomen Kamerbesluiten met zich mee (kunnen) brengen.

De stukken worden in januari 2024 doorgeleid naar de Kamer ter behandeling door de commissie BiZa.

3. Voornemen benoemen plaatsvervangend griffier EU / PV

Het CVO ondersteunt het besluit van de Griffier om mevrouw Ilse van den Driessche te benoemen als plaatsvervangend griffier EU / PV.

De beoogd kandidaat voor de andere openstaande functie van plaatsvervangend griffier wordt, naar alle waarschijnlijkheid half januari 2024, via een schriftelijke procedure aan het CVO voorgelegd.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman