Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 21 november 2023




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 14 november 2023

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 14 november 2023.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De aanwezigen bespreken enkele actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda en de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

Het College spreekt over het voorstel tot vaststelling van een Regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer 2023, dat met instemming van het College vandaag als hamerstuk op de plenaire agenda staat.
Het lid Van Meenen (D66) zal binnenkort een aanvullend voorstel aan de Kamer doen betreffende de hoogte van de fractiebudgetten, zoals tevens in de afgelopen weken besproken in het College. Het voorstel-Van Meenen beoogt een wijziging van de zojuist genoemde regeling. Op initiatief van het lid Faber (PVV) wordt besloten om het voorstel-Van Meenen te agenderen voor een plenair debat, in ieder geval voor het Kerstreces met het oog op de beoogde inwerkingtreding op 1 januari 2024.

3. Mededelingen en informatie

Het College besluit om dit jaar geen busvervoer te laten organiseren voor de fractievoorzitters voor de Nieuwsjaarsreceptie van het Koninklijk Huis, aangezien de receptie dit jaar op een maandag plaatsvindt in plaats van op een dinsdag, waardoor de fractievoorzitters niet vanaf het Kamergebouw naar het Paleis zullen reizen.

Het College verzoekt de Voorzitter om kort plenair stil te staan bij de aanval op Tweede Kamerlid Thierry Baudet tijdens een campagneactiviteit maandag jl. Het College veroordeelt de aanval collectief in de meest sterke bewoordingen.

4. Rondvraag

De Griffier geeft naar aanleiding van een vraag van het lid Lagas (BBB) de stand van zaken weer met betrekking tot het al dan niet instellen van een commissie Digitale Zaken en de uitvoering van de motie-De Blécourt.

De Voorzitter wenst alle deelnemende partijen succes toe bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman