Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 21 november 2023




1. 36435 XVII

Wijziging begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 (Miljoenennota)

De fractie van GroenLinks-PvdA ziet af van inbreng voor verslag. De commissie brengt verslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling van het wetsvoorstel, en plenair dit wetsvoorstel gezamenlijk te behandelen met het wetsvoorstel Wijziging begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2023 (Voorjaarsnota) 36350 XVII. Beide wetsvoorstellen worden aangemeld voor gezamenlijke plenaire behandeling.

2. 27925, AJ en AK (artikel 100-brieven)

Brief van de ministers van BuZa, Defensie en BHenO over een aanvullende bijdrage aan de NAVO-missie in Irak; Brief van de ministers van BuZa, Defensie en BHOS over de bredere Nederlandse veiligheidsinzet in Irak; Bestrijding internationaal terrorisme

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van BBB (Marquart Scholtz). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

3. 33694, W en T03462

Brief van de ministers van BuZa en van Defensie over het opschorten van het Verdrag inzake conventionele strijdkrachten in Europa; Internationale Veiligheidsstrategie; Toezegging Relatie tussen de veranderde geopolitieke omstandigheden en de vraagstukken rondom wapenbeheersing (36.143/36.144/36.120 X/36.120 K)

De commissie besluit toezegging T03462 op voldaan te zetten en de brief van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over het opschorten van het Verdrag inzake conventionele strijdkrachten in Europa (33694, W) voor kennisgeving aan te nemen.

4. Terugkoppeling OVSE PA najaarsvergadering

De commissie besluit dit agendapunt door te schuiven naar de volgende vergadering.

5. Terugkoppeling gesprek Independent International Fact-Finding mission on Iran

Het lid Hartog (Volt) geeft een mondelinge terugkoppeling van het gesprek dat een aantal leden van de commissie heeft gehouden met de 'Independent International Fact-Finding mission on Iran' op 14 november 2023.

6. Mededelingen en informatie

De commissie besluit dat de door de bewindslieden van Defensie voorgestelde datum voor een kennismakingsgesprek op 19 december 2023 toch niet praktisch is, wegens de drukke agenda op deze laatste vergaderdag. Zij verzoeken de griffie met het ministerie een nieuwe datum voor dit gesprek af te stemmen na het kerstreces.

7. Rondvraag

Het lid Martens (GroenLinks-PvdA) verzoekt om een technische briefing over wat de verhoging van het defensiebudget betekent voor de opbouw van de krijgsmacht. De commissie besluit dit verzoek bij de volgende vergadering ter bespreking te agenderen.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk