Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 14 november 2023




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 7 november 2023

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 7 november 2023.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De aanwezigen bespreken enkele actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda en nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

3. Regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer

Het College bespreekt het aangepaste voorstel van het lid Van Meenen (D66) inzake het verhogen van de fractiebudgetten die staan opgenomen in de concept-regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer.

Speciale aandacht wordt geschonken aan de gevolgen in het geval een fractie zich splitst. Daar is artikel 7 van de concept-regeling, zoals vorige week geaccordeerd door het College, op van toepassing:

1. Indien zich tijdens een zitting van de Eerste Kamer een splitsing voordoet in een fractie, wordt het
basisbedrag als bedoeld in artikel 4, eerste lid, tussen de oorspronkelijke fractie en de nieuw
gevormde fractie of fracties verdeeld naar rato van het aantal Kamerzetels van de betrokken fracties.
Hierbij wordt, indien nodig, afgerond tot hele bedragen.
2. De oorspronkelijke fractie en de nieuw gevormde fractie of fracties hebben daarnaast aanspraak
op een bedrag per Kamerzetel.

Een meerderheid van het College kan zich in het voorstel-Van Meenen vinden. Uitgesproken wordt dat een versterking van de fractie-ondersteuning niet in de weg hoeft te staan van eventuele uitbreiding van de ambtelijke ondersteuning in de toekomst, mocht dat noodzakelijk worden geacht. Tevens wordt uitgesproken dat de insteek van het voorstel-Van Meenen is om volwaardige fractiemedewerkers te werven die de nodige kwalitatieve ondersteuning kunnen bieden. Een forse toename van het aantal fractiemedewerkers, wat problemen zou kunnen opleveren op het gebied van huisvesting, is dan ook niet voorzien.

Het lid Faber (PVV), die tegenstander is van het voorstel, is voornemens om een plenair debat aan te vragen over het voorstel-Van Meenen. Tijdens de eerstvolgende vergadering van het College zal nader worden gesproken over de verdere behandeling van het voorstel-Van Meenen, met het oog op de beoogde inwerkingtreding op 1 januari 2024.

Het College stemt ermee in om, los van de verdere behandeling van het voorstel-Van Meenen, de concept-regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer als hamerstuk aan de plenaire agenda van volgende week toe te voegen.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman