Korte aantekeningen vergadering commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) van 7 november 2023




1. 30573, G

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatsecretaris van J&V over de Staat van Migratie 2022; Migratiebeleid

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van J&V wordt heden geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

2. 36.333

Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen

De commissie besluit tot de volgende opzet en uit te nodigen sprekers voor de deskundigenbijeenkomst over de Spreidingswet op 14 november a.s..

Blok 1 - 18.00-19.00 uur
- mevr. J.W.E. Spies, Gemeente Alphen aan den Rijn, G40/Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG);
- dhr. M. Schoenmaker, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA);
- dhr. F. Candel, VluchtelingenWerk Nederland;
- spreker nnb, Rode Kruis;

Blok 2 - 19.00-20.00 uur
- dhr. drs. J.M.M. Polman, CvdK Zeeland (de Kring van CvdK's);
- dhr. mr. A.W. Kolff, Voorzitter Veiligheidsberaad;
- dhr. J.H. van de Beek, migratiedeskundige;
- dhr. P. Slettenhaar, wethouder Castricum;

Blok 3 - 20.00-21.15 uur
- mw. prof. dr. M. Kremer, Voorzitter Adviesraad Migratie;
- mw. mr. drs. I. Sluiter, Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB);
- Ellen Nissen, College voor de Rechten van de Mens (CvdRM);
- dhr. prof. dr. P.W.A. Scholten, hoogleraar Migratie en Diversiteit aan de Erasmus Universiteit;
- dhr. J.W. Velema, burgemeester Westerwolde.

Deelnemers worden uitgenodigd desgewenst vooraf schriftelijk hun visie op het wetsvoorstel mee te geven aan de commissie.

De commissie beslist voorts in te gaan op het aanbod van het ministerie van Justitie en Veiligheid een technische briefing over de Spreidingswet te verzorgen. Zij geeft de voorkeur aan een briefing op maandag 13 november a.s. in de avond.

Ten aanzien van de technische briefing van de Raad van State geeft de commissiegriffier aan dat de Raad deze slechts kan geven over het wetsvoorstel zoals dit is ingediend bij de Tweede Kamer. Daarnaast heeft de Raad van State aangegeven dat hij deze briefing net als in de Tweede Kamer in beslotenheid wil verzorgen. De commissie verzoekt de griffie deze technische briefing met de Raad van State zo mogelijk inderdaad in te plannen op maandag 13 november a.s. in de avond. Ook verzoekt zij alvast mee te geven dat de commissie tijdens de briefing (toch) wil vragen naar de visie van de Raad op de amendementen.

3. Mededelingen en informatie

Het lid Van Hattem (PVV) verzoekt de griffie na te gaan of staatssecretaris Van der Burg die wegens ziekte door staatssecretaris Van der Maat wordt vervangen, (ook) nog steeds formeel staatssecretaris is.

4. Rondvraag

De commissie spreekt opnieuw over de procedure van de Spreidingswet (wetsvoorstel 36.333) en besluit de procedure volgende week (opnieuw) te agenderen en daarover te stemmen.


De griffier van de commissie,
Helene de Man