Korte aantekeningen vergadering commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van 26 september 2023




1. Aanbieding rapport 'Normeren en beprijzen van stikstofemissies - sturen op stikstof'

Brief minister voor N&S van 30 juni 2023 (35334, BJ)

De commissie besluit vast te houden aan het eerdere besluit om het rapport 'Normeren en beprijzen van stikstofemissies - sturen op stikstof' opnieuw te agenderen na ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag inzake de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur (36277).

2. Voortgang aanpak piekbelasting

Verslag schriftelijk overleg (35334, BK)

De commissie bespreekt het verslag van een schriftelijk overleg (35334, BK) en besluit dit verslag opnieuw te agenderen na ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag inzake de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur (36277).

3. Aanpak dierwaardige veehouderij en vervolgstappen amendement artikel 2.1 Wet dieren

Verslag nader schriftelijk overleg (28286, X)

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Jaspers) en PvdD (Visseren-Hamakers). De fractie van GroenLinks-PvdA (Kluit) sluit zich aan bij de vragen van de PvdD-fractie. De commissie besluit voorts om de deadline voor het leveren van schriftelijke inbreng uit te stellen tot 27 september 12:00 uur. De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

4. Mededelingen en informatie

- Het lid Kluit (GL-PvdA) merkt op dat haar fractie de controversieelverklaring van het wetsvoorstel Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur (36277) steunt. Deze fractie zal de steunverlening via de aangewezen weg melden bij de griffie.
- De commissie verzoekt de griffie de brief aan de Tweede Kamer inzake uitvoering toezegging maatregelpakket transitie landbouw (TK 30252, 128) opnieuw onder de aandacht te brengen na ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag inzake de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur (36277).

5. Rondvraag

De commissie verzoekt de staf na te gaan op welke termijn de beantwoording van de brief van 5 juli 2023 over de uitkomsten van pilot eiwitarm veevoer (T03119) naar de Kamer wordt verstuurd.


De griffier van de commissie,
Warmolt de Boer