Korte aantekeningen vergadering commissie Financiën (FIN) van 11 juli 2023




1. 36157

Implementatiewet Richtlijn openbaarmaking winstbelasting

Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 12 september 2023.

2. 36360 IX

Jaarverslag en slotwet Financiën en Nationale Schuld 2022

De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel op 11 juli 2023 in de avond als hamerstuk af te doen.

3. Planning AFB en voorbereiding behandeling Pakket Belastingplan

De commissie stelt voor om de Algemene Financiële Beschouwingen te houden op 31 oktober 2023. Voorts spreekt de commissie de voorkeur uit om de technische briefing over het Pakket Belastingplan in de Eerste Kamer af te wachten (voorzien op 13 november 2023).

4. 36151, W / 31066, AI

Brief van de staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane c.s. over Tussenrapportage Toekomst toeslagenstelsel; Belastingdienst; Gewijzigde motie-Prast (PvdD) c.s. over gelijkstelling van kinderen en pleegkinderen; Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane over nadere vragen inzake de stand van zaken hersteloperatie toeslagen en de Motie-Prast c.s.; Wet hersteloperatie toeslagen

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Nicolaï). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

5. 21501-07, FR

Brief van de minister van Financiën over verslag Eurogroep en Ecofinraad 15 en 16 juni 2023; Raad voor Economische en Financiële Zaken

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de FVD-fractie (Van den Oetelaar). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

6. Mededelingen en informatie

Op initiatief van het lid Karimi (GroenLinks/PvdA) verzoekt de commissie de griffie een rappelbrief aan de minister van Financiën te zenden, inzake het schriftelijk overleg opvolging conclusies peer review Algemene Rekenkamer. De griffier zal hiervan mededeling doen aan de commissiegriffier Financiën Tweede Kamer, aangezien het een gezamenlijke brief betreft van de Tweede en Eerste Kamer.


De griffier van de commissie,
Helene de Man