Op vrijdag 4 november 2022 hebben leden van de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) een bezoek gebracht aan Operatie Interflex in het noorden van Engeland. Operatie Interflex is begin juli 2022 gestart door het Verenigd Koninkrijk. Het is een opleidingsprogramma voor Oekraïense militairen gericht op het snel en grootschalig trainen van Oekraïense eenheden. Nederland levert hieraan, samen met internationale partners, een militaire bijdrage. Het bezoek was samen met de vaste commissie voor Defensie van de Tweede Kamer georganiseerd. Vanuit de Eerste Kamer namen Tineke Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Ton Raven (OSF) deel, vanuit de Tweede Kamer waren Peter Valstar (VVD), Alexander Hammelburg (D66) en Derk Boswijk (CDA) aanwezig.

De delegatie werd onder meer ontvangen door Karel van Oosterom, de Nederlandse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Het werkbezoek begon met een presentatie door Britse, Nederlandse en Oekraïense officieren. Vervolgens heeft de delegatie trainingslocaties bezocht waarbij op een aantal plekken ook daadwerkelijk trainingen plaatsvonden. Bij deze bezoeken kreeg de delegatie toelichting over de aard van de trainingen. De delegatie heeft uitgebreid met de Nederlandse instructeurs kunnen spreken en vragen kunnen stellen.

Verlenging Nederlandse deelname Operatie Interflex

Circa 90 militairen van de 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht verzorgen van september tot en met november 2022 training aan twee lichtingen Oekraïense militairen. Minister van Defensie Ollongren heeft per brief van 27 oktober jl. aangegeven dat Nederland in de periode tussen januari en april 2023 met circa 90 militairen van het Korps Mariniers van het Commando Zeestrijdkrachten een aanvullende bijdrage aan Operatie Interflex zal leveren.


Deel dit item: