Korte aantekeningen vergadering commissie Financiën (FIN) van 18 oktober 2022




1. Voorbereiding van de Algemene Financiële Beschouwingen 2022

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie-Nanninga (Van der Linden), de fracties van de SP (Van Apeldoorn), ChristenUnie (Ester), PvdD (Prast) en 50PLUS (Van Rooijen). De commissie besluit om de vragen van de PvdA-fractie (Crone) als commissiebrede vragen aan te merken. Vanuit de VVD-fractie (Van Ballekom) zullen ook enkele vragen worden aangeleverd als concept-commissiebrede vragen. De commissie zal in de brief de regering verzoeken de beantwoording uiterlijk 4 november 2022 te ontvangen. De conceptbrief zal zo spoedig mogelijk circuleren en vrijdag 21 oktober 2022 worden vastgesteld.

2. 31477 / 34808, B

Motie-Vendrik (GroenLinks) c.s. over versterking van de aanpak van witwassen; Miljoenennota 2022

De commissie besluit de brief van de ministers van Financiën en van Justitie en Veiligheid van 25 september 2022 voor kennisgeving aan te nemen en de motie-Vendrik (GroenLinks) c.s. als "deels uitgevoerd" te beschouwen in afwachting van de versterking van de opsporingscapaciteit ten behoeve van de bestrijding van witwassen.

3. 35927, R

Toezegging Wijziging van de systematiek in de Gemeentewet met betrekking tot de OZB (35.927)

De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot de eerstvolgende commissievergadering.

4. 21.501-07, EV

Brief van de minister van Financiën inzake verslag Eurogroep en informele Ecofinraad 9-10 september 2022; Raad voor Economische en Financiële Zaken

De commissie besluit de brief voor kennisgeving aan te nemen.

5. Mededelingen en informatie

De voorzitter deelt mee dat hij een verzoek heeft ontvangen van ouders van het Ouderpanel Kindertoeslagaffaire voor een gesprek met de commissie over het wetsvoorstel hersteloperatie toeslagen (Kamerstukken 36151). Gezien de wens van de commissie om - in verband met de verzochte spoed - het wetsvoorstel op 1 november a.s. plenair te behandelen en het aanstaande herfstreces, is het lastig om voordien in commissieverband een gesprek te hebben met de ouders. De commissie besluit daarom de griffie te vragen het verzoek rond te sturen, zodat de leden in de gelegenheid worden gesteld op eigen gelegenheid het gesprek aan te gaan met de ouders van het Ouderpanel. Het lid Karimi (GroenLinks) geeft aan namens haar fractie en die van de PvdA op vrijdag 21 oktober om 10.00 uur vanuit de Kamer met de ouders in gesprek te willen gaan en verzoekt de griffie dit te faciliteren.

6. Rondvraag

Het lid Prast (PvdD) heeft na afloop van de vorige vergadering bij de griffie aangegeven bij nader inzien af te zien van het stellen van vragen over de Kabinetsreactie op het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) naar vermogensverdeling (36200 IX, A).


De griffier van de commissie,
Helene de Man