Korte aantekeningen vergadering commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) van 7 juni 2022




1. 35893

Aanbieden onderwijs en examens van mbo-opleidingen op Bonaire in het Papiaments

De commissie stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 28 juni 2022.

2. 35900

Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs

De commissie brengt eindverslag uit. Het wetsvoorstel kan als hamerstuk worden afgedaan.

3. 36106, A

Brief van de minister voor PVO met het verzoek om het voorstel Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden zo spoedig mogelijk te behandelen; Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden

De commissie neemt kennis van de brief van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 1 juni 2022 (36106, A) met het verzoek het wetsvoorstel Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden (36106) met spoed te behandelen wanneer het aanvaard is door de Tweede Kamer. De commissie sluit op dit moment niet uit dat een schriftelijke ronde over het wetsvoorstel gewenst is, maar zal de afronding van de behandeling van dit voorstel in de Tweede Kamer afwachten en vervolgens de procedure bespreken.

4. Voorbereiding gesprek met de Onderwijsraad

De commissie bespreekt de Shortlist Werkprogramma 2023 van de Onderwijsraad in voorbereiding op het gesprek met deze Raad op 14 juni 2022. Zij zou graag de volgende onderwerpen uit dit programma uit willen lichten tijdens het gesprek:

- Een verkenning naar onderwijs als investering;
- Kwaliteit en doelmatigheid van lerarenopleidingen;
- Segregatie in het onderwijs;
- Snelle veranderingen vragen om meer mogelijkheden voor leven lang ontwikkelen in het publieke stelsel;
- Toenemende druk op het hoger onderwijs.

Gelet op de beperkte tijd die gereserveerd is voor de bespreking van de Shortlist Werkprogramma 2023, kan elke fractie uiterlijk 9 juni 2022 één vraag bij de griffier aanleveren. De aangeleverde vragen zullen vervolgens voorafgaand aan het gesprek op 14 juni 2022 met de Onderwijsraad gedeeld worden.

Daarnaast besluit de commissie als de Onderwijsraad een advies toezendt naar aanleiding van zijn Werkprogramma, op dat moment te bezien of zij in overleg wil treden over het advies.


De griffier van de commissie,
Laurens Dragstra