35.691

Aanpassing geldigheidsduur verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd



Dit wetsvoorstel regelt in de Vreemdelingenwet 2000 dat een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd in eerste instantie voor drie jaar wordt verleend. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het voornemen uit het regeerakkoord "Vertrouwen in de toekomst"PDF-document van het kabinet Rutte III.

Met dit voorstel wordt een asielvergunning voor bepaalde tijd in eerste instantie met drie jaar verlengd. Na deze drie jaar kan nog geen aanvraag om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen worden ingediend. De vreemdeling moet dan eerst een aanvraag om verlenging van de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning voor bepaalde tijd indienen. Nederland gaat met het invoeren van deze maatregel meer in de pas lopen met andere landen in de Europese Unie. Ook wordt voorkomen dat Nederland in vergelijking met andere lidstaten aantrekkelijker wordt voor asielzoekers.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

22 december 2020

titel

Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in aanpassing van de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.


Documenten

5