Voorzitter bij opening Nationaal Monument OranjehotelEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft vrijdag namens de Kamer in Den Haag de opening bijgewoond door Koning Willem-Alexander van het Nationaal Monument Oranjehotel. Verder waren bij de opening onder meer ook de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis, de vice-president van de Raad van State, Thom de Graaf, en de Haagse burgemeester Paulien Krikke aanwezig. Het Nationaal Monument Oranjehotel is mede tot stand gekomen dankzij de ondersteuning van het ministerie van VWS.

Voorzitter bij opening Nationaal Monument Oranjehotel
Grotere versie foto

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis waarin de Duitse bezetters tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 mensen gevangen hebben gehouden voor verhoor en berechting. Het ging veelal om verzetsstrijders, maar ook Joden, Jehova’s getuigen, communisten en mensen die vanwege een economisch delict werden vastgezet, zoals zwarthandelaren. Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd. Een deel van de gevangenen werd in de nabijgelegen duinen van de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd; op die plek wordt nog elk jaar op 4 mei een dodenherdenking gehouden.

Vanaf 7 september 2019 is het Nationaal Monument Oranjehotel geopend voor het publiek.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 7 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Voorzitter bij opening Nationaal Monument Oranjehotel
Afbeelding 1 - Voorzitter bij opening Nationaal Monument Oranjehotel