Vijf kandidaten Ondervoorzitterschap Eerste KamerVijf Eerste Kamerleden hebben zich kandidaat gesteld voor het Ondervoorzitterschap van de Eerste Kamer voor de periode 2019-2023. Het zijn de senatoren Joop Atsma (CDA), Arda Gerkens (SP), Jopie Nooren (PvdA), Dorien Rookmaker (FVD) en Jeroen de Vries (FVD). Zij hebben hun kandidaatstelling gemeld aan de Griffier van de Eerste Kamer.

Plenaire zaal Eerste Kamer
Grotere versie foto

De functies van eerste en tweede Ondervoorzitter zijn vacant sinds het aantreden van de nieuwe Eerste Kamer op dinsdag 11 juni 2019. De laatste Ondervoorzitters waren Anne Flierman (CDA, eerste Ondervoorzitter) en Joris Backer (D66, tweede Ondervoorzitter).

In de Eerste Kamer zijn de Ondervoorzitters - met de Voorzitter - lid van de Huishoudelijke Commissie, het orgaan dat toezicht uitoefent op de werkzaamheden ter griffie en al wat verder het huishouden van de Kamer betreft.

Dinsdag 9 juli om 13.45 uur stemt de Eerste Kamer over de nieuwe Ondervoorzitters: eerst over de eerste Ondervoorzitter en vervolgens over de tweede Ondervoorzitter. De kandidaten kunnen in de plenaire vergadering van de Eerste Kamer hun kandidatuur toelichten en beantwoorden eventuele vragen van senatoren, alvorens gestemd wordt. De verkiezing kan rechtstreeks worden gevolgd via de livestream van de Eerste Kamer.

Dinsdag 2 juli koos de Eerste Kamer uit haar midden Jan Anthonie Bruijn (VVD) tot Voorzitter, als opvolger van Ankie Broekers-Knol (VVD).

Zie ook:


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Plenaire zaal Eerste Kamer
Afbeelding 1 - Plenaire zaal Eerste Kamer