4.000 bezoekers bij viering 100 jaar kiesrechtDe viering van 100 jaar algemeen kiesrecht trok zaterdag 30 maart 4.000 bezoekers naar het Binnenhof in Den Haag. De deuren van de Eerste en Tweede Kamer en de Ridderzaal waren de hele dag geopend voor het publiek.

Gedurende de dag vonden verschillende activiteiten plaats die in het teken stonden van de viering dat 100 jaar geleden - in 1919 - met de verwerving van het actief kiesrecht voor vrouwen het algemeen kiesrecht voor volwassen mannen en vrouwen bewerkstelligd werd.

Bij binnenkomst in de Eerste Kamer kregen mensen in de Noenzaal, het huidige restaurant van de Eerste Kamer, filmpjes te zien over het werk van de Eerste Kamer en hoe de Kamer gekozen wordt.

Vervolgens kregen zij in de centrale hal uitleg over de gevolgen van de recente Provinciale Statenverkiezingen voor de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer in juni. Bezoekers konden aan de hand van uiteenlopende onderwerpen zelf meerderheden formeren in de Senaat.

In de plenaire zaal van de Eerste Kamer kregen de bezoekers een inkijkje in het debat dat op 10 juli 1919 plaatsvond in diezelfde zaal over het initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerlid Henri Marchant waarmee vrouwen actief kiesrecht kregen.

Ook was er de gelegenheid om in gesprek te gaan met Kamerleden. Zo waren op verschillende momenten van de dag senatoren Fiers (PvdA), Gout-Van Sinderen (D66) en Kamervoorzitter Broekers-Knol aanwezig.


Deel dit item: