Eerste Kamer-delegatie bezoekt Europese instellingenEen delegatie uit de vaste commissies voor Europese Zaken (EUZA) en voor Financiën (FIN) heeft op zondag 3 en maandag 4 maart 2019 een werkbezoek gebracht aan Brussel en met name aan de Europese instellingen aldaar.

Op zondagavond 3 maart werd de delegatie ontvangen door de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Robert de Groot, en medewerkers van de PV EU om de meest actuele EU-dossiers en de Nederlandse positie terzake door te spreken.

Op maandag 4 maart sprak de delegatie met Ben Smulders, hoofd van het kabinet van vicepresident Frans Timmermans, en met Didier Herbert, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag. Zij lichtten de stand van zaken in het Rechtsstaat-dossier toe en de resultaten van de Betere regelgeving-agenda, die Timmermans aan het begin van de termijn van de Commissie-Juncker lanceerde. Die ochtend vond ook een gesprek plaats over de toekomst van Europa op economische en financieel gebied met de directeur van de denktank Bruegel, Guntram Wolff.

In de middag volgde een gesprek met Gert Jan Koopman, directeur van de DG Budget van de Europese Commissie, over de stand van zaken in de onderhandelingen in het Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor 2021-2027. Fabrice Dell, lid van het kabinet van Eurocommissaris Moscovici, besprak met de delegatie onderwerpen als de Economische Monetaire Unie (EMU), ontwikkelingen in de Eurozone en fiscale besluitvorming in de EU. De dag werd afgesloten met een gedachtewisseling met twee vertegenwoordigers van de Task Force art. 50, Nicolas Galudec en Mariano Fernandez-Salas, over de stand van zaken van de Brexit en de gesprekken met het VK.

De volgende leden namen deel aan het werkbezoek: Marnix van Rij (CDA), Sybe Schaap (VVD), Alexander Rinnooy Kan (D66), Kees Kok (PVV), Harmen Binnema (GroenLinks) en Peter Ester (ChristenUnie). De delegatie werd geleid door de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken, Bastiaan van Apeldoorn (SP).

Het werkbezoek van de Kamerleden dient ter voorbereiding op de Algemene Europese Beschouwingen die op 16 april 2019 in de Eerste Kamer worden gehouden.


Deel dit item: