PACE roept op tot oplossen vluchtelingenproblematiek in GriekenlandDe Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) heeft afgelopen week een resolutie aangenomen die oproept om een eind te maken aan de erbarmelijke omstandigheden van vluchtelingen in Griekenland. De oproep kwam voort uit een rapport van PACE-rapporteur en Eerste Kamerlid Tineke Strik (GroenLinks). Zij onderzocht voor het rapport Refugees at risk in Greece  het lot van vluchtelingen die in Griekenland klem zitten tussen de plotseling gesloten grens met Macedonië en de Griekse eilanden als gevolg van de EU-Turkije deal. De resolutie roept alle Europese lidstaten op om hun afspraken om vluchtelingen over te nemen van Griekenland zo snel mogelijk uit te voeren. 

Strik bezocht voor haar rapport drie locaties in Griekenland: de kampen in Noord-Griekenland, kampen bij de haven en de Ellikio luchthaven van Athene en de hotspot op Lesbos. Ze concludeert dat vluchtelingen momenteel in vreselijke omstandigheden vastzitten in Griekenland zonder uitzicht op asiel of uitzicht op doorreizen naar een ander land. Daarnaast komen Europese landen massaal hun afspraken niet na om vluchtelingen over te nemen van Griekenland. Dit moet veranderen, aldus PACE-rapporteur Strik, van wie in april 2016 een rapport over de EU-Turkije-deal over de vluchtelingen werd behandeld.

Strik: "Griekenland moet ondersteund worden door de andere lidstaten zodat de opvang verbetert en er een snelle en zorgvuldige asielprocedure gevoerd kan worden. Vluchtelingen moeten kunnen doorreizen naar hun gezinsleden in het Noorden en alle Europese lidstaten moeten hun afspraken om vluchtelingen over te nemen zo snel mogelijk uitvoeren. Alleen gezamenlijk kunnen we deze crisis oplossen." 

Griekenland heeft te maken met een disproportionele last die rechtstreeks samenhangt met zijn geografische ligging in Europa. Van een gezamenlijke Europese verantwoordelijkheid is momenteel geen sprake: de EU-lidstaten bieden te weinig ondersteuning aan Griekenland. Als gevolg voelen de vele vluchtelingen en migranten zich opgesloten in een land dat niet in staat is hen de meeste basale vorm van opvang en bescherming te bieden. Mevrouw Strik drong er bij de lidstaten op aan om niet langer obstakels op te werpen, maar de vluchtelingen zonder uitstel uit te nodigen met het oog op die gezinshereniging en herplaatsing. 


Deel dit item: