Officieel bezoek Parlementsvoorzitter Hongarije aan Staten-GeneraalVan 24 t/m 26 november 2015 bracht de Voorzitter van het Hongaarse parlement, de heer László Kövér, een officieel bezoek aan het Nederlandse parlement. Hij bezocht de Staten-Generaal op uitnodiging van de Eerste Kamer, aangezien de Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol van 20 t/m 22 november 2013 een officieel bezoek bracht aan Hongarije. Naast de parlementsvoorzitter bestond de delegatie uit twee parlementsleden, te weten mevrouw Katalin Csöbör (Fidesz) en mevrouw Erzsébet Schmuck (LMP), en een aantal stafleden.

De Hongaarse parlementsvoorzitter begon zijn bezoek op dinsdag 24 november met een officiële ontmoeting met de Voorzitter van de Eerste Kamer. De beide Kamervoorzitters spraken over de bilaterale betrekkingen tussen beide parlementen en de migratiecrisis. De Eerste Kamervoorzitter constateerde hoeveel er is veranderd in de wereld sinds haar bezoek aan Hongarije in 2013. Daarover zei zij: "In these times in which there are many threats, both outside and within EU borders, it is important for member states to stand together and to act united."

Aansluitend aan de ontmoeting met de Kamervoorzitter had de heer Kövér een gesprek met Eerste Kamerleden Schrijver (PvdA), Schaper (D66), Kox (SP), Martens (CDA), Van Hattem (PVV) en Faber-Van de Klashorst (PVV). De senatoren stelden vragen over de huidige meerderheid van de Fidesz-MPSZ alliantie in het Hongaarse parlement (Kox), migratie (Martens), de relatie tussen Hongarije en Rusland (Schaper), de geschiedenis van immigratie en integratie (Faber-Van de Klashorst) en over de aanstaande klimaatconferentie in Parijs (Schrijver).

Tijdens de gedachtewisseling ging de parlementsvoorzitter in op de geschiedenis van Hongarije en het feit dat zij pas sinds 1990 een democratische traditie hebben kunnen voortzetten na de jarenlange dominantie door de Sovjet-Unie. Over de migratiecrisis zei de Hongaarse parlementsvoorzitter dat de EU en Hongarije de laatste tijd nader tot elkaar zijn gekomen. Hij zei dat Hongarije en de EU het op hoofdlijnen met elkaar eens zijn, namelijk ten aanzien van de bescherming van de externe grenzen van de EU, de stabilisatie van de countries of origin , de steun voor de doorreislanden en de steun voor landen die vluchtelingen opvangen. De parlementsvoorzitter stelde openlijk de vraag of de migratiecrisis een kans is of een bedreiging. Over de verplichte quota ten aanzien van de opvang van vluchtelingen in de EU-lidstaten zei de heer Kövér dat Hongarije deze onredelijk vindt, dit niet als definitieve oplossing ziet en dat de EU teveel afdwingt op dit gebied. Daarnaast benadrukte de parlementsvoorzitter ten aanzien van de relatie met Rusland de Hongaarse afhankelijkheid in de energievoorziening. Hongarije is voor 80% afhankelijk van Rusland voor wat betreft gas, en voor 100% voor wat betreft olie.

Op woensdag 25 november voerde de Hongaarse parlementsvoorzitter gesprekken met de Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg en met Tweede Kamerleden. Daarnaast had hij een gesprek met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. 's Avonds ontving Kamervoorzitter Broekers-Knol de gehele delegatie in de Hall van de Eerste Kamer voor een diner, waarbij ook de Tweede Ondervoorzitter Joris Backer, het Lid Schaper en voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD  Zsolt Szabó aanwezig waren. Op donderdag 26 november had de Hongaarse delegatie een cultureel programma met onder andere een bezoek aan het Rijksmuseum en aan het Van Gogh museum. Tijdens de lunch bedankte de Eerste Kamervoorzitter de heer Kövér nogmaals voor zijn bezoek en sprak zij de wens uit de bilaterale parlementaire betrekkingen voort te willen blijven zetten.


Toespraak Voorzitter Eerste Kamer PDF-document


Deel dit item: