Cultuurcommissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa vergadert in Den HaagOp 11 en 12 maart 2015 vinden in de plenaire zaal van de Eerste Kamer vergaderingen plaats van de Committee on Culture, Science, Education and Media van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Op de agenda staan diverse rapporten die de commissie in voorbereiding heeft, zoals Freedom of religion and religious practices, Access to school and education for all children, Rethinking  the anti-doping strategy, Towards a European framework of competences for democratic citizenship, human rights and intercultural dialogue, Educational and cultural networks of communities living abroad, Media responsability and media ethics in a changing media environment. Ook spreekt de commissie over de follow-up van de resolutie over de terroristische aanslag tegen de redactie van het tijdschrift Charles Hebdo in Parijs.

De voorzitter van de Nederlandse delegatie naar de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE), Senator Hans Franken, ook Ondervoorzitter van de Eerste Kamer, is rapporteur voor een rapport over samenwerking tegen cyberterrorisme en andere grootschalige aanvallen op het internet. Op zijn uitnodiging spreken in het kader van de voorbereiding van dit rapport diverse Nederlandse experts op het terrein van internetbeveiliging de commissie toe.

De commissie werd bij het begin van haar vergadering welkom geheten door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol. Zij wees erop dat de commissie eind vorig jaar internationale richtlijnen heeft aanbevolen voor de bescherming en het herstel van beschadigd en verwoest cultureel erfgoed. De gebeurtenissen in Syrië en Noord-Irak van de laatste maanden hebben helaas bevestigd hoe opportuun en noodzakelijk de aanbevelingen zijn. “I am personally appalled by the acts of destruction in Northern Iraq and Syria that we have witnessed in the past weeks. Not only human beings are suffering immensely in those regions, but millenia old cultural heritage is savagely destroyed. All things of value are defenseless against barbarism”, aldus mevrouw Broekers-Knol.

Zie ook:


Deel dit item: