Georgische Parlementsvoorzitter Usupashvili in Eerste KamerOp dinsdag 18 november heeft de voorzitter van het parlement van Georgië, de heer Davit Usupashvili, een onderhoud gehad met de Voorzitter van de Eerste Kamer. De Georgische delegatie bestond verder uit het oppositielid Levan Kardava, de Georgische ambassadeur in Den Haag Konstantine Surguladze en de chef-kabinet van de parlementsvoorzitter. De ontmoeting vond plaats in het kader van een tweedaags bezoek van het Georgische parlement aan de Tweede Kamer. Op maandag 17 november ontving de Voorzitter van de Tweede Kamer de gasten al tijdens diverse bijeenkomsten waarbij ook Ondervoorzitter van de Eerste Kamer Hans Franken en de Griffier van de Eerste Kamer aanwezig waren.

Onderwerp van gesprek tijdens de ontmoeting met Voorzitter Broekers-Knol was de veiligheidssituatie in en rondom Georgië. De heer Usupashvili maakte kenbaar zich zorgen te maken over een verdrag dat mogelijk binnenkort wordt ondertekend tussen de autonome republiek Abchazië en Rusland dat ervoor zorgt dat de republiek en Rusland nog verder naar elkaar toegroeien. Als het gaat om Zuid-Ossetië, dat slechts door enkele landen wordt erkend waaronder Rusland, vrezen de Georgiërs een annexatie door Rusland zoals op de Krim. Volgens de Georgische delegatie is de grootste vrees dat wanneer Zuid-Ossetië zou worden geannexeerd er slechts een kleine corridor overblijft die niet door Rusland wordt gedomineerd, namelijk de relatief korte afstand tussen het Zuiden van Zuid-Ossetië en de Georgische grens met Armenië. De Georgiërs zijn bang dat de Russen deze corridor dan ook zullen innemen en (een deel van) Georgië daarmee geannexeerd wordt door Rusland.

Om bovenstaande redenen pleitte de bezoekende delegatie voor meer EU-waarnemers in het kader van de EUMM waarnemingsmissie die al sinds 2008 actief is in het land en zoeken de Georgiërs steun bij multilaterale organisaties  en mogelijkerwijs ook bij regionale spelers als Turkije, Iran en de Volksrepubliek China.

Dinsdagmiddag had de Georgische parlementsvoorzitter een gesprek met Leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van de Eerste Kamer en met Leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. In het gesprek kwamen dezelfde punten terug als tijdens de ontmoeting met de Voorzitter van de Eerste Kamer. Over de veiligheidssituatie in en rondom Georgië zei de voorzitter van de commissie BDO Frank van Kappen dat het hoofd koel moet worden gehouden en dat het Westen niet in paniek moet raken. Wel is het volgens hem belangrijk een antwoord te vinden op de door Rusland gevoerde hybride oorlogvoering, na te denken over het opzetten van een crisis management mechanisme met de Russen en om heldere signalen af te geven aan de Russische President Poetin. Senator Maria Martens stelde een vraag over de energie afhankelijkheid van Georgië, waarop de heer Usupashvili antwoordde dat Georgië niet afhankelijk is van Rusland, maar wel vreest dat als de corridor tussen Zuid-Ossetië en Armenië, zoals eerder uiteengezet, door Rusland zou worden ingenomen, de Russen alle energie toevoerroutes zouden beheersen. De Leden Han ten Broeke en Sjoerd Sjoerdsma van de Tweede Kamer vroegen respectievelijk naar de demonstraties in Georgië van afgelopen weekeinde en naar de uitkomsten van de NAVO top in Wales in September 2014 voor Georgië. 


Deel dit item: