Kamervoorzitter Van der Linden bracht officieel bezoek aan AzerbeidjanDe Voorzitter van de Eerste Kamer, P.R.H.M. (René) van der Linden, bracht op 8 en 9 september een officieel bezoek aan de Kaukasische republiek Azerbeidjan. Als gast van de Azerbeidjaanse president Ilham Aliyev en parlementsvoorzitter Oktay Asadov had Van der Linden een ontmoeting met zowel vertegenwoordigers van de regering als parlementsleden. Doel van het bezoek was het verstevigen van de politieke en economische banden tussen Nederland en Azerbeidjan. De Voorzitters van beide parlementen spraken eveneens over de regionale betrekkingen tussen staten in Oost- en West-Europa, en de ondersteunende rol van parlementaire diplomatie bij het versterken van de pan-Europese relaties.

Op woensdag 8 september werd Kamervoorzitter Van der Linden ontvangen in het parlementsgebouw door Voorzitter Asadov. Aansluitend had hij een onderhoud met de Azerbeidjaanse president Aliyev. Vervolgens was er een ontmoeting met minister-president Rasizade. Tevens voerde Van der Linden gesprekken met de minister Mammadyarov van Buitenlandse zaken en minister Mardanov van onderwijs. Met Mardanov sprak Van der Linden over mogelijkheden om de samenwerking tussen Nederland en Azerbeidjan op het terrein van wetenschappelijk onderzoek en hoger onderwijs te intensiveren.

Op donderdag 9 september ontmoette Kamervoorzitter Van der Linden ook vertegenwoordigers van de Nederlandse zakengemeenschap in Azerbeidjan. In dit kader bracht hij ook een bezoek aan een waterzuiveringsinstallatie nabij de Azerbeidjaanse hoofdstad Baku.

Ten tijde van zijn Voorzitterschap van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (van januari 2005 tot januari 2008) was René van der Linden nauw betrokken bij het onderhouden van diplomatieke betrekkingen tussen de lidstaten van de Raad van Europa. In dit kader bracht hij in augustus 2005 een officieel bezoek aan meerdere hoofdsteden in de Kaukasische regio. Bij de uitnodiging voor zijn bezoek aan Azerbeidjan werd in regeringkringen in de hoofdstad Baku nadrukkelijk gerefereerd aan de goede betrekkingen die Kamervoorzitter Van der Linden in deze periode heeft opgebouwd.


Deel dit item: