23.081

Regeling gevolgen ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders in strijd met volkenrechtelijke verplichtingen Staat



Dit voorstel voorkomt dat de Nederlandse Staat in verlegenheid wordt gebracht doordat in Nederland tegen een vreemde staat een civiele procedure wordt aangespannen of op zijn goederen beslag wordt gelegd, een en ander in een situatie waarin dit in strijd zou kunnen komen met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Staat.

Aanleiding hiervoor vormden gerechtelijke procedures waarin de vraag aan de orde was of aan de Nederlandse rechter de bevoegdheid toekomt om een vreemde staat failliet te verklaren.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 16 mei 2000 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 23 januari 2001 zonder stemming aangenomen.

Het voorstel werd gezamenlijk behandeld met het wetsvoorstel Gerechtsdeurwaarderswet (22.775).


Kerngegevens

ingediend

5 april 1993

titel

Wijziging van de Gerechtsdeurwaarderswet ter nadere regeling van de gevolgen van ambtshandelingen van gerechtsdeurwaarders die in strijd zijn met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Staat

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • staatssecretaris van Justitie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Hoofdlijnen

  • Voor de gerechtsdeurwaarder wordt een informatieplicht voorgesteld, die inhoudt dat de regering via de persoon van de minister van Justitie direct door de deurwaarder wordt geïnformeerd zodra deze de opdracht krijgt een dagvaarding te betekenen aan een vreemde mogendheid.
  • Er wordt een aparte voorziening opgenomen die inhoudt dat de regering ook wanneer het beslag al is gelegd, zelf maatregelen kan nemen waarvan het effect is dat het beslag verdwijnt.
  • Zij kan dat doen door alsnog een aanzegging te richten aan de deurwaarder die dan verplicht is meteen via een nieuw exploit aan de beslagene te melden dat het eerdere beslag niet langer bestaat. De aanzegging werkt hier dus van rechtswege.

Documenten

13