25.030

Arbeidsomstandigheden en gevaarlijke werktuigen in de mijnbouwsector



Dit wetsvoorstel regelt dat de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet op de gevaarlijke werktuigen ook van toepassing worden op de mijnbouwsector.

Het karakter van de mijnbouwsector is niet zodanig specifiek vergeleken met andere sectoren, dat een geheel eigen wettelijk regime is gerechtvaardigd.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 25 september 1997 zonder beraadslaging en zonder stemming door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 28 oktober 1997 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 536 van 25 november 1997.


Kerngegevens

ingediend

25 september 1996

titel

Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet op de gevaarlijke werktuigen in verband met uitbreiding van het toepassingsgebied tot de mijnbouwsector

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Economische Zaken

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld, met uitzondering van artikel III, onderdeel A, onder 2, en onderdeel B, die in werking treden met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst.


Hoofdlijnen

  • Het betreft de arbeidsomstandigheden bij onderzoek en winning van delfstoffen en het gereedschap en de beveiligingsmiddelen die daarbij worden gebruikt.
  • De bepalingen in de Wet gevaarlijke werktuigen, die nu al gelden voor mijnbouw op het land, worden nu ook van toepassing voor mijnbouw op het Nederlandse deel van het continentaal plat.

Documenten

4