Verslag van de vergadering van 20 december 2022 (2022/2023 nr. 14)

Aanvang: 14.21 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Wet rechtsherstel box 3

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van het voordeel uit sparen en beleggen als bedoeld in artikel 5.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001 over de kalenderjaren 2017 tot met 2022 door het lager vaststellen van het voordeel in gevallen waarin dat nodig is om het voordeel in overeenstemming te brengen met de uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021 (Wet rechtsherstel box 3) (36203).

(Zie vergadering van 13 december 2022.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we over het wetsvoorstel 36203, Wijziging van het voordeel uit sparen en beleggen als bedoeld in artikel 5.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001 over de kalenderjaren 2017 tot met 2022 door het lager vaststellen van het voordeel in gevallen waarin dat nodig is om het voordeel in overeenstemming te brengen met de uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021, kortweg de Wet rechtsherstel box 3. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? De heer Frentrop namens de Fractie-Frentrop.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Frentrop i (Fractie-Frentrop):

Voorzitter. De Nederlandse regering heeft vier jaar lang het eerste protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de individuele vrijheden geschonden. De regering biedt nu rechtsherstel aan de mensen die deze schanddaad bij de rechter hebben aangevochten. Daarom zullen wij voor dit wetsvoorstel stemmen. Maar de regering biedt geen rechtsherstel aan de burgers die niet naar de rechter zijn gestapt. De regering houdt 4 miljard euro ten onrechte bij hen geheven belastingen in eigen zak. Dit besluit zal bij mijn fractie voor altijd het oordeel tekenen over de bewindslieden die deel uitmaken van dit kabinet. Dat de Nederlanders wier mensenrechten door de regering zijn geschonden …

De voorzitter:

Meneer Frentrop, we hebben alleen behoefte aan uw stemverklaring over het wetsvoorstel.

De heer Frentrop (Fractie-Frentrop):

Dit wetsvoorstel ... U heeft mij even van mijn à propos gebracht. Ik wil juist verklaren waarom wij ervoor stemmen, terwijl we er toch ernstige bezwaren tegen hebben. Het wetsvoorstel impliceert ook dat de Nederlanders wier mensenrechten door de regering zijn geschonden nauwelijks steun krijgen uit dit parlement. Dat tast het vertrouwen van mijn fractie in het functioneren van de parlementaire democratie in Nederland aan.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Frentrop. Wenst een van de leden nog een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, Fractie-Otten, de SGP, de ChristenUnie, het CDA, de VVD, 50PLUS, FVD en Fractie-Frentrop voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de SP en de PVV ertegen, zodat het is aangenomen.