Stemming Schrappen geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen



Verslag van de vergadering van 29 november 2022 (2022/2023 nr. 10)

Aanvang: 14.17 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Schrappen geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Voorstel van wet van de leden Bromet en Tjeerd de Groot tot wijziging van de Waterschapswet in verband met het schrappen van de geborgde zetels voor de categorie bedrijven, het schrappen van de eis dat ten minste één lid van het dagelijks bestuur houder is van een geborgde zetel en het introduceren van een vaste verdeling van de resterende geborgde zetels (35608).

(Zie vergadering van 22 november 2022.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ten slotte is aan de orde de stemming over het wetsvoorstel 35608, het voorstel van wet van de leden Bromet en Tjeerd de Groot over het schrappen van geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen.

Er is eerder al om hoofdelijke stemming gevraagd.

Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? De heer Dessing namens Forum voor Democratie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Dessing i (FVD):

Voorzitter. Wij zijn voor versterking van de democratie in Nederland. Onder deze vlag wordt dit wetsvoorstel ingediend. Maar de waterschappen zijn nu net zo'n beetje de enige uitvoeringsinstantie in Nederland die wél goed werkt. Laten we die met rust laten en ons richten op het echt noodzakelijke herstel van de parlementaire democratie, om te beginnen met een referendum. Daarna kijken we graag verder. Voor nu stemt FVD tegen dit wetsvoorstel. Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Dessing. De heer Otten namens de Fractie-Otten.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Otten i (Fractie-Otten):

Dank, voorzitter. Onze fractie is voor drastische modernisering van het Nederlandse bestuur, bijvoorbeeld via het invoeren van regionale parlementen en gekozen commissarissen van de Koning. Daar kan dan eventueel ook het waterschap in ingebracht worden. Het huidige wetsvoorstel vinden wij een lapmiddel. Het is vlees noch vis. Daarom zullen wij dan ook tegen dit wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Otten. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? De heer Nicolaï namens de Partij voor de Dieren.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Nicolaï i (PvdD):

Dank u wel, voorzitter. Uit het pakket maatregelen dat vorige week naar de Tweede Kamer ging, blijkt dat de regering, net zoals de Partij voor de Dieren, een strijd om het water voorziet tussen boeren en bedrijven aan de ene kant en burgers aan de andere kant. Vervuilende bedrijven die de kwaliteit van ons drinkwater bedreigen en boeren die de grondwaterstand naar beneden jagen en schade toebrengen aan funderingen van 1 miljoen huizenbezitters, horen volgens onze fractie geen extra stem in de waterschappen te hebben. Deze wet waarover we vandaag stemmen, is een eerste stap in de richting van het terugdringen van de wettelijk beschermde bijzondere positie van boeren en bedrijven. Geborgde zetels behoren volgens de Partij voor de Dieren te verdwijnen. Daarom stemmen wij voor. Dank u wel.

De voorzitter:

Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

Ik verzoek de leden zo dadelijk duidelijk hun stem met het woord "voor" dan wel "tegen" uit te brengen, zonder enige bijvoeging.

In stemming komt het wetsvoorstel.

Vóór stemmen de leden: De Boer, Bredenoord, Crone, Dittrich, Faber-van de Klashorst, Fiers, Ganzevoort, Gerkens, Van Gurp, Van Hattem, Huizinga-Heringa, Janssen, Karakus, Karimi, Kluit, Koffeman, Koole, Krijnen, Van der Linden, Moonen, Nicolaï, Pijlman, Prast, Raven, Recourt, Van Rooijen, Rosenmöller, Stienen, Van Strien, Talsma, Veldhoen, Verkerk, Van der Voort, Mei Li Vos, Van Apeldoorn, Backer en Bezaan.

Tegen stemmen de leden: De Blécourt-Wouterse, Bruijn, De Bruijn-Wezeman, Dessing, Van Dijk, Doornhof, Essers, Frentrop, Geerdink, Hermans, Hiddema, Jorritsma-Lebbink, Niek Jan van Kesteren, Keunen, Klip-Martin, Knapen, Meijer, Nanninga, Otten, Van Pareren, Prins, Rietkerk, Rombouts, Lucas Vos, De Vries, Van Wely, Arbouw, Atsma, Van Ballekom, Van den Berg, Berkhout en Beukering.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met 37 stemmen voor en 32 stemmen tegen is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen. Ik schors de vergadering voor een kort ogenblik zodat u de initiatiefnemers kunt feliciteren.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.