Stemming motie Aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte



Verslag van de vergadering van 18 oktober 2022 (2022/2023 nr. 4)

Aanvang: 13.44 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte),

te weten:

  • de motie-Faber-van de Klashorst c.s. over geen toestemming geven voor het slaan van geothermieputten (35531, letter G).

(Zie vergadering van 4 oktober 2022.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ten slotte stemmen we over de motie 35531, letter G, de motie van het lid Faber-Van de Klashorst c.s. over geen toestemming geven voor het slaan van geothermieputten. We hebben vorige week ook over deze motie gestemd, waarbij de stemmen staakten. Conform artikel 110 van het Reglement van Orde stemmen wij daarom vandaag opnieuw over deze motie. Mocht de stemming opnieuw staken, dan wordt de motie geacht te zijn verworpen conform het tweede lid van genoemd artikel. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is het geval. De heer Pijlman namens D66.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Pijlman i (D66):

Dank, voorzitter. Wij stemmen voor de motie, maar wel met de uitleg die de staatssecretaris er hier vorige week aan gaf, waar mevrouw Faber ook mee akkoord ging en die ook nog eens bevestigd is in de brief van vanochtend.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Pijlman. De heer Raven namens de OSF.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Raven i (OSF):

Voorzitter. Ik zal tegen de motie stemmen, omdat met het aannemen van deze motie de geothermie in Nederland compleet stil komt te liggen en dat ongewenst is.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Raven. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Faber-van de Klashorst c.s. (35531, letter G).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van Fractie-Nanninga, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de PVV, de SGP, de ChristenUnie, 50PLUS, FVD en Fractie-Frentrop voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de OSF, de PvdA, GroenLinks, het CDA en de VVD ertegen, zodat zij is aangenomen.