Verslag van de vergadering van 12 oktober 2021 (2021/2022 nr. 3)

Aanvang: 13.39 uur

Status: gecorrigeerd


Aan de orde is het afscheid van het oud-Eerste Kamerlid mevrouw E.M. Sent.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan gaan wij verder met het afscheid van mevrouw Sent, die ik van harte welkom heet in ons midden.

Collega's,

We nemen vandaag afscheid van mevrouw Sent als lid van deze Kamer.

Mevrouw Sent,

Vrijdag 1 oktober bent u gekozen tot voorzitter van de Partij van de Arbeid en op dinsdag 5 oktober — een week geleden — nam u deel aan uw laatste plenaire debat in deze Kamer, over de Wet betaald ouderschapsverlof, waarover wij straks zullen stemmen. Uw fractie zal daarbij uw stemadvies volgen, naar ik aanneem, maar niet meer met úw stem erbij omdat u met ingang van 7 oktober bent gestopt als senator.

Zoals u schreef in uw ontslagbrief zijn de beide functies formeel verenigbaar, maar acht u uw nieuwe functie qua tijdsbesteding niet te combineren met het Eerste Kamerlidmaatschap. U blijft wel werkzaam als hoogleraar economie, waarmee u uw carrière in de wetenschap voortzet. Die bracht u in de afgelopen decennia van de Universiteit van Amsterdam waar u afstudeerde, naar Stanford University in Californië waar u promoveerde. Vervolgens werd u universitair docent en later hoofddocent aan de University of Notre Dame in South Bend, Indiana. In 2004 keerde u terug naar Nederland en werd u hoogleraar in Nijmegen.

Het Eerste Kamerlidmaatschap was uw eerste politieke functie. U was wel al langer actief binnen de Partij van de Arbeid, onder andere als lid van het curatorium van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de partij.

Ook was u voorzitter van de commissie die het PvdA-programma voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen schreef, een belangrijke functie. In de Eerste Kamer was u onder meer vicevoorzitter en waarnemend voorzitter van de PvdA-Eerste Kamerfractie.

In de huidige Kamerperiode bent u voorzitter geweest van de vaste Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder was u voorzitter van de commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening.

In de Kamer en ook daarbuiten zet u zich al vele jaren in voor onderwerpen als emancipatie, economische zelfstandigheid en duurzame financiën, zaken die in het al eerder genoemde wetsvoorstel over de invoering van betaald ouderschapsverlof samenkomen. Een toepasselijk sluitstuk dus van uw senatorschap.

Mevrouw Sent, beste Esther-Mirjam,

Je maidenspeech op 6 december 2011 begon je met een citaat van Mahatma Gandhi: "The world has enough for man's need but not for man's greed". Vorige week sloot je je werk als senator af met een citaat van Loesje: "Kinderen zijn de toekomst als hun ouders er ook een krijgen." Het ontlokte minister Koolmees de ontboezeming dat hij in zijn jeugd met paars geverfd haar Loesje-posters had geplakt. Kijk, dat hadden we zonder jou nooit geweten!

Ik sluit dan ook graag af met een citaat van een van je illustere voorgangers, de eerste voorzitter van de Partij van de Arbeid en oud-senator Koos Vorrink, die na de Tweede Wereldoorlog opriep het "roode vaandel" van de SDAP — een van de voorgangers van de latere Partij van de Arbeid — op te bergen en een verbond te sluiten met "progressief denkenden van andere gezindten". Een oproep die gezien de huidige discussie binnen de PvdA ineens heel actueel lijkt.

Esther-Mirjam, ik wens je — en ik weet zeker dat ik namens iedereen hier spreek — alle goeds toe in je nieuwe rol.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.