Stemming motie Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs



Verslag van de vergadering van 22 juni 2021 (2020/2021 nr. 42)

Aanvang: 13.41 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs,

te weten:

  • de motie-Ton van Kesteren c.s. over sluiting van scholen die antidemocratisch gedachtegoed verspreiden (35352, letter F).

(Zie vergadering van 15 juni 2021.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ten slotte stemmen we over de motie 35352, letter F, een motie van het lid Ton van Kesteren c.s. over sluiting van scholen die antidemocratisch gedachtegoed verspreiden.

Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? Dat is het geval.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Nanninga, namens de Fractie-Nanninga.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Nanninga i (Fractie-Nanninga):

Dank u wel, voorzitter. Onze fractie heeft wat moeite met een punt in de overweging. Ik lees het even voor. "Overwegende dat scholen op islamitische grondslag de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en fundamentele rechten en vrijheden van de mens niet delen." Nou hebben we in Nederland nog nooit een islamitische middelbare school gezien waar het niet in no time ontaardde in radicalisering en corruptie, maar het gaat ons wat ver om nou te stellen dat het bij álle islamitische scholen, ook in het basisonderwijs, allemaal foute boel is. Desalniettemin kunnen wij ons vinden in het dictum, dat de regering opdraagt er alles aan te doen om scholen waar geradicaliseerd en antidemocratisch wordt gedacht, te sluiten. Daarom zullen we voor de motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Nanninga. Wenst een van de overige leden nog een stemverklaring af te leggen over deze motie? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan. Willen de leden die voor de motie zijn, gaan staan?

In stemming komt de motie-Ton van Kesteren c.s. (35352, letter F).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van Fractie-Nanninga, Fractie-Otten en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, het CDA, FVD, de VVD, GroenLinks, de SP, de PvdA, de OSF, D66, de PvdD en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik merk hierbij op dat de 50PLUS-fractie afwezig is.

Daarmee zijn we aan het einde van de stemmingen gekomen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.