Behandeling en vaststelling profielschets en verdere procedure verkiezing van de Kamervoorzitter



Verslag van de vergadering van 18 juni 2019 (2018/2019 nr. 35)

Aanvang: 13.44 uur

Status: gecorrigeerd


Aan de orde:

- de vaststelling van de profielschets van de Voorzitter (CXXXVI, letter A);

- de vaststelling van de verdere procedure van de verkiezing van de Voorzitter.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

Zoals u weet kiest de Kamer haar eigen Voorzitter en ondervoorzitters. U heeft gelezen in de mededelingen van de Griffier dat de verkiezing van de Voorzitter zal plaatsvinden op 2 juli. Daarna zal op 9 juli de verkiezing van de ondervoorzitters plaatsvinden. Die procedure staat voor een volgende week op de agenda.

Vandaag concentreren wij ons op het profiel en de procedure van verkiezing van de Voorzitter. De profielschets van de Voorzitter heeft u afgelopen week ontvangen en ongetwijfeld gelezen. De tekst, zeg ik even ter verklaring, zoals deze nu aan u wordt voorgelegd, is het resultaat van besluitvorming en vaststelling in de bespreking van het College van Senioren.

Daaraan ten grondslag heeft gelegen het profiel waarop mevrouw Broekers-Knol in 2015 is herkozen, met dien verstande dat er drie aanpassingen zijn:

  • er is een vereiste toegevoegd waarin tot uitdrukking komt dat de nieuwe Voorzitter een rol gaat vervullen bij de handhaving van de recent aanvaarde gedragscode integriteit;
  • ingevoegd bij de tijdsbesteding is het woord "minimaal" voor "2,5 à 3 dagen";
  • "gedegen parlementaire ervaring" is geworden "parlementaire ervaring".

Zo ligt de profielschets nu voor. Wenst een van de leden daarover het woord te voeren? Dat is kennelijk niet het geval.

Dan hebben wij de profielschets hiermee vastgesteld.

Wij komen bij de volgende stap, de vaststelling van de verdere procedure van de verkiezing van de Voorzitter.

Ik stel aan de Kamer voor dat de kandidaatstelling na deze vergadering is geopend, en dat belangstellenden dat schriftelijk kenbaar kunnen maken door middel van een brief aan de Eerste Kamer ter attentie van de Griffier. Die brief dient uiterlijk op 28 juni om 12.00 uur door de Griffier te zijn ontvangen.

De Griffier zendt de ingekomen kandidaatstellingsbrieven in afschrift aan u allen.

In de plenaire vergadering van 2 juli 2019 krijgen de kandidaten, in alfabetische volgorde, maximaal vijf minuten de gelegenheid om een toelichting te geven op hun kandidatuur. Aansluitend daarop kunnen leden van de Kamer vragen stellen aan de kandidaten.

Tot slot volgt dan de stemming — dat kan in meer rondes zijn — overeenkomstig artikel 113 e.v. van het Reglement van Orde.

Wenst een van de leden over de procedure zoals voorgesteld het woord?

Dat is niet het geval. Dan is aldus besloten.

Daarmee hebben wij alle onderwerpen voor het plenaire deel van deze eerste werkdag afgerond. De werkzaamheden gaan verder in commissieverband.

Ik heb vastgesteld dat alle commissies vanmiddag vergaderen en ook een ruim gevulde agenda hebben. U maakt dus een vliegende start.

Ik beveel u van harte aan om na de laatste commissievergadering deel te nemen aan de sessie over het gebruik van de vergaderapp en de websites van de Kamer, die vanmiddag om 16.30 uur zal plaatsvinden.